Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně-právní ochrana dětí a mládeže (PES / SP2RA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / SP2RA - Sociálně-právní ochrana dětí a mládeže, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Základy právní odpovědnosti, vymezení právní odpovědnosti z hlediska norem veřejného a soukromého práva.2) Vymezení právní odpovědnosti mladistvých.3) Základy trestního práva, vymezení dle nového trestního zákoníku, základní struktura a členení nového trestního kodexu.4) Trestní odpovědnost mladistvých, systém opatření.5) Systém ústávní a ochranný výchovy, výkon ve školských zařízeních.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování budou schopni orientace v právních předpisech v oblasti mladistvých na úseku trestního práva, ochranné a ústavní výchovy. Budou schopni aplikovat právní předpisy na konkrétní skutkové podstaty. Studenti zpracují k vybraným skutkovým podstatám se změřením na mladistvé rozbor, který budou prezentovat v rámci cvičení.

Literatura

HUBÁKOVÁ, E. Evropská úmluva o lidských právech a ČR. Praha: LINDE, 2003. HRUŠÁKOVÁ, M. a kol. Rodinné právo. Brno: MU, 1997. ŠÁMAL a kol. Trestní zákona trestní řád. C.H.BECK, Praha, 2003. HOLUB, M., NOVÁ, H. Zákon o rodině - komentář a předpisy související. 8. aktualizované vydání ke stavu 1.9.2007. Praha: Linde, 2007. ŠÁMAL a kol. Zákon s o soudnictví ve věcech mládeže, komentář. Praha: C.H.BECK, 2003. HOCHMAN, J., JOUZA, J., KOTTNAUER, J. Zákoník práce a související předpisy, komentář. Praha: LINDE, 2002.

Požadavky

Písemná zkouška v rozsahu semestrálního učiva a na základě doporučené literatury.Před zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci výuky. U zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - F

Garant

JUDr. Milan Čichoň

Vyučující

JUDr. Milan ČichoňJUDr. Milan Čichoň