Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (PES / SSOCI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / SSOCI - Sociologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je súčasťou študijného plánu kombinovaného štúdia. K dispozícii sú on line sprístupnené študijné opory napísané garantkou predmetu (Základy sociológie pre pedagógov). Ich obsah je tématikou štyroch konzultačných stretnutí:1. Čo je spoločnosť? Viacznačnosť pojmu: spoločnosť ako tzv. globálna skupina, spoločnosť ako zdieľaná kultúrna realita. Hlavné teórie v minulosti a v súčasnosti. Sociogenetické etapy. Orientačná charakteritsika súčasnej- neskoromodernej spoločnosti.2. Sociálna kontróla. Pojem a hlavné mechanizmy. Člověk ako účastník sociálnej kontróly: druhy normatívnych systémov v modernom type spoločnosti, normatívny relativizmus, sociálny konformizmus a sociálna deviácia.3. Člověk ako účastník spoločenského života: sociálna štruktúra a jej komponenty (sociálna pozícia a rola, sociálny vzťah), sociálna identita, rolové konflikty.4. Sociálna inštitúcia a organizácia. Pojmy. Význam pre spoločnosť a pre jednotlivca.

Získané způsobilosti

Student: - získává schopnost orientace v sociálním prostředí výchovy- osvojuje si relevantní sociologickou terminologii- rozpoznává souvislosti mezi chováním jedince a sociální realitou- orientuje se v sociogenetickém vývoji- umí rozpoznat hlavní črty postmoderní společnosti.-

Literatura

GIDDENS, A. Sociologie. praha, 1999. JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. praha, 2003. KELLER, J. Úvod do sociologie. PONGS, A. V jaké společnosti vlastně žijeme?. praha, 2000. MIŠÍKOVÁ, J. Základy sociologie (distanční opora). PdF OU OStrava, 2003.

Požadavky

Študenti pracujú s odborným textom samostatne. Na každý seminár sa povinne pripravujú podľa zadania učiteľa. Povinná písomná príprava na aktívnu seminárnu účasť je podmienkou pripustenia ku skúške.Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. V průběhu semestru odevzdat (zaslat mailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany).3. Znalosti ověřené ústní zkouškou z okruhů uvedených v přehledu probírané látky.

Garant

Mgr. Milan Kozák

Vyučující

Mgr. Milan KozákMgr. Bedřich Zapletal