Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do pedagogiky (PES / UVDPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / UVDPD - Úvod do pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí a předmět pedagogiky (vymezení předmětu pedagogiky jako vědy, klasifikace základních směrů současné pedagogiky).2. Základní pojmy pedagogiky (klasické pojmy: výchova, vzdělávání; nové pojmy: edukace - edukační realita - edukační prostředí).3. Struktura pedagogiky (konstituované disciplíny pedagogiky, významná témata pedagogiky). Informační zdroje ke studiu pedagogiky (základní knižní publikace, časopisy, elektronické zdroje).4. Ideály a cíle edukace (klasifikace, fáze, etapy), složky výchovy (rozumová, mravní estetická, pracovní , tělesná).5. Principy a zásady edukace (klasifikace a aplikace na edukační proces).6. Výchova a vzdělávání v podmínkách multikulturního světa, podstata a cíle multikulturní výchovy.7. Formy (rodinná, školní, mimoškolní, sebevýchova) a metody výchovy.8. Vzdělávací systémy - typologie, současné trendy, vymezení pojmu škola z pedagogického hlediska, edukační a jiné funkce školy; struktura českého školství ve srovnání se zahraničním.9. Výzkumné metody pedagogiky (pedagogika jako explorativní teorie - zkoumání a posuzování; pedagogika jako explanační teorie - identifikace a objasňování jevů edukační reality).10. J. A. Komenský a jeho pedagogický systém.11. Alternativní pedagogické směry, alternativní vzdělávání .

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí znalosti ze základů pedagogiky a dějin pedagogiky jako východiska pro pochopení současné edukace, orientují se v klíčových historických spisech a současných pedagogických zdrojích.Získávají znalosti základních termínů a kategorií pedagogiky, dovednost klasifikovat základní směry současné pedagogiky, dovednost aplikovat znalosti na výkon vlastní profese, dovednost komparativně zpracovat semestrální práci.

Literatura

PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha : Portál, 2002. KOLEKTIV AUTORŮ. Pedagogika I. Ostrava: PdF OU, 1993. ISBN 80-7042-066-9.KOLEKTIV AUTORŮ. Pedagogika III. Ostrava : PdF OU, 1996. ISBN 80-7042-101-0.Gavora, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2000. ISBN 80-85931-79-6.JŮVA, V. sen. a jun. Úvod do pedagogiky. Brno : Paido, 1997. PRŮCHA, J. Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-977-1.MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno : MU, 1995. SINGULE, F., RÝDL, K. Pedagogické proudy 1. pol. 20. stol. Praha: SPN, 1998. PRŮCHA, J., MAREŠ, J., WALTEROVÁ, E.. Pedagogický slovník. Praha : Portál, 2009. CACH, J. Reformní (alternativní) pedagogika: výzva k nápravě společnosti. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2002. Průcha, J. Vzdělávání a školství ve světě. Praha : Portál, 1999.

Požadavky

Student je povinen v průběhu semestru předem nastudovat zadané téma a aktivně se účastnit diskuse na seminářích. Student písemně zpracuje k zápočtu vybraný pedagogický problém na základě prostudování monografie a před kolegy jej prezentuje formou samostatného vystoupení spojeného s následnou diskusí.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů. 0 - 100 bodů lze získat za vypracování a prezentaci konkrétního seminárního úkolu (viz požadavky na studenta). Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. Úspěšné absolvování předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) předmětu UVDPD.3. Bezprostředně po návratu předložení sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.

Garant

Mgr. Ondřej Sekera, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Sekera, Ph.D.Mgr. Ondřej Sekera, Ph.D.