Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - Pedagogika (PES / VS1Z1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / VS1Z1 - SZZ - Pedagogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Pedagogika v systému společenských věd. Základní vymezení pojmu a pojetí pedagogiky. Předmět pedagogiky.- Biologická determinace výchovy. Základní informace o dědičnosti, dědičnost inteligence a temperamentu, dědičnost různých psychických poruch, chorob a odchylek.- Sociální determinace výchovy. Socializace, sociální učení, jeho mechanismy a zákony. Funkcionální a intencionální působení.- Výchova. Cíle, obsah, podmínky, prostředky, metody a zásady výchovy. Jejich vymezení a pojetí v celkovém historickém i současném kontextu společnosti.- Sociální pedagogika - vědní obor a profese: předmět a koncepce. Vztah sociální pedagogiky jako vědy k příbuzným oborům a vztah sociální pedagogiky (vychovatelství) k příbuzným profesím.- Pedagogická diagnostika osobnosti dítěte. Diagnostické metody.- Osobnost vychovatele. Pedeutologie. Etapy formování pedagogického pracovníka. Typologie pedagogických osobností. Podmínky úspěšné práce. Role pedagoga volného času, pedagogicko-pečovatelská role. Syndrom pomáhající profese.- Pedagogická komunikace.- Pedagogika volného času, její klasifikace, funkce a pojetí. Formy a metody rozvíjení zájmů ve volnočasových aktivitách. Výzkum v pedagogice volného času.- Pedagogika zážitku a prožitku, její zásady a funkce.- Metodika her a zábavné činnosti. Teorie her. Hra a hračka v životě dítěte. Tvorba, zásady, realizace a hodnocení společenských her. Kreativita, její charakteristika a fáze, kreativní osobnost. Metody rozvíjející tvořivé dovednosti dětí.- Evropské dějiny pedagogiky volného času od antiky, středověku až po současnost. Historie osvojení a pěstounské péče. Tendence v minulosti a v současnosti.- Techniky duševní práce. Metody učení. Pomoc dítěti v přípravě na vyučování.- Specifika výchovy minoritních skupin obyvatel.- Rodina jako výchovná instituce. Funkce rodin v tradiční a moderní společnosti. Základní charakterizace výchovného prostředí rodin. Rodičovství biologické a psychologické. Styly rodinné výchovy. Modely chování. Role otce a role matky. Změna pozice dítěte v rodině.- Výchovné postoje rodičů. Týrané a zneužívané dítě. Syndrom odcizeného rodiče.- Náhradní rodinná péče. Její organizace (adopce, pěstounská péče, ústavní péče). Nové formy náhradní rodinné péče. Indikace náhradní péče. Matky vzdávající se svého dítěte.- Mravní aspekty rozvoje osobnosti. Pojem morálka a právo. Základní pojmy: mravní vědomí, mravní přesvědčení, mravní chování, morální city, stádia chápání spravedlnosti, charakter. Proces interiorizace mravních norem. Úkoly mravní výchovy. Mravní vývoj osobnosti.

Literatura

JEDLIČKA, J., KLÍMA, P., KOŤA, J., NĚMEC, J., PILAŘ, J. Děti a mládež v obtížných životních situacích. Praha : Themis, 2004. ISBN 80-7312-038-0.ŠKOVIERA, A. Dilemata náhradní výchovy. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-318-5.BELZ, H., SIEGRIEST, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-479-6.PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-631-4.Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha : Portál, 2001. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.KRAUS, B. Základy sociální pedagogiky. Praha : Portál, 2008.

Požadavky

U státní závěrečné zkoušky je možné získat 0-100 bodů. Celkově budou podle součtu bodů studenti hodnoceni:100 - 91 bodů výborně90 - 71 bodů velmi dobře70 - 51 bodů dobře50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Julius Sekera, CSc.