Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - Sociální pedagogika (PES / VS2Z1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / VS2Z1 - SZZ - Sociální pedagogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální pedagogika - vědní obor a profese: předmět a koncepce. Vztah sociálnípedagogiky jako vědy k příbuzným oborům a vztah sociální pedagogiky (vychovatelství)k příbuzným profesím - zvláště k sociální práci a k etopedii.2. Koncepce morálního vývoje osobnosti (L. Kohlberg, C. Gilliganová a další).3. Historický pohled na výchovu mravně narušené mládeže. Stupně péče o mravně narušenéjedince v našich zemích.4. Teorie vzniku delikventního chování. Faktory, příčiny a zvláštnosti delikvencemladistvých.5. Základní kriminologické školy a směry.6. Pedagogická práce s agresivními jedinci. Konflikty s agresory. Agresivita dětské amládežnické party a její pedagogické zvládání.7. Šikana. Příčiny, projevy, náprava, prevence.8. Převýchova a převýchovný proces. Etapy, úkoly a cíle převýchovného procesu. Metodya techniky převýchovy.9. Ústavní péče. Funkce, rizika a efektivita ústavní péče. Ústav jako totální instituce(E. Goffman). Ústavní doktríny. Typologie reedukačních systémů v ústavníchpodmínkách.10. Komunitní práce. Historie, proces komunitní práce, komunitní pracovník. Komunitníprojekt. Terapeutická komunita.11. Terapie a její uplatnění v převýchovném procesu. Léčebná společenství. Speciální terapieu dětí zanedbaných a deprivovaných, týraných a zneužívaných, výchovná sociální terapie.12. Sociální postoje a pedagogické možnosti jejich změn. Klasifikace postojů. Postoje,přesvědčení, potřeby, hodnoty a hodnotové orientace. Vztah postoj - chování. Změnapostoje, druhy změn postojů.13. Možnosti prevence sociálně patologických jevů: sociální prevence, situační prevence,viktimologická prevence, teorie hájitelného prostoru atd. Kooperace školy, rodiny,občanské komunity. Projekty restrukturace škol (USA): projekt přesahujících škol:schools reaching out; zóny zvýšené vzdělávací péče (Francie).14. Kázeň a problematika jejího utváření v institucích (včetně rodiny.).15. Principy konstruktivního řešení konfliktů. Metoda mediace, fáze procesu mediace. Role adovednosti mediátora.16. Teorie řízení reedukačních zařízení. Specifika řízení pedagogických zařízení. Základnítypy představ o člověku a jeho řízení. Teorie vůdcovství. Styly řízení.17. Kultura a klima organizace. Vytváření a změna kultury organizace. Fáze reakcípracovníků na změny v organizaci. Vývojová stádia a typy komunikace v pedagogickéorganizaci.18. Řešení konfliktů v pedagogických týmech. Problémové typy pedagogických pracovníků.

Literatura

KŘIVOHLAVÝ, J. Konflikty mezi lidmi. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-407-6.VYBÍRAL, Z. Lži, polopravdy a pravda v lidské komunikaci. Praha : Portál, 2003. Satirová, V., Banmen, J., Greberová, J., Gomoriová, M. Model růstu. Za hranice rodinné terapie. Brno : Cesta, 2005. ISBN 80-7295-071-1.Haas, A. Morální inteligence. Praha : Columbus, 1995. LIPPA, R. A. Pohlaví, příroda a výchova. Praha : Academia, 2009. ISBN 978-80-200-1719-2.MOŽNÝ, I. Rodina a společnost. Praha : Sociologické nakladatelství, 2008. ISBN 978-80-86429-87-8.Kratochvíl, S. Základy psychoterapie. Praha : Portál, 1997.

Požadavky

U státní závěrečné zkoušky je možné získat 0-100 bodů. Celkově budou podle součtu bodů studenti hodnoceni:100 - 91 bodů výborně90 - 71 bodů velmi dobře70 - 51 bodů dobře50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Julius Sekera, CSc.