Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Využití zvířat ve výchově (PES / VY1ZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / VY1ZT - Využití zvířat ve výchově, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vhled do studia, teoretická východiska, legislativní rámec.2. Historie využití zvířat v terapii, ve výchově a při výuce ve světě i v ČR.3. Organizace zajišťující proškolení odborných týmů, nároky na znalosti a odborné dovednosti týmů i zúčastněného odborného personálu, nároky na profesionalitu, hygienu, bezpečnost a ochranu zdraví.4. Stručný vhled do teorie terapií, terapeutických směrů a škol.5. Metody a techniky využití zvířat v terapii, ve výchově a při výuce (příklady z praxe).6. Krizová intervence (příklady z praxe).8. Využití zvířat při výchově a výuce (příklady z praxe).9. Význam vedení dokumentace a ochrana dat s názornou ukázkou.10. Etický kodex zooterapeutických týmů (příklady z praxe).11. Exkurze do vybraného zařízení s možností nácviku praktických dovedností studentů.12. Diskuse prezentace vlastních názorů, myšlenek, návrhů projektů studentů, jejich hodnocení.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost historie využití zvířat v terapii, ve výchově a při výuce ve světě i v ČR, znalost teorie i aktuálního legislativního rámce,- dovednost komunikace i přímé práce s klienty a odborným týmem při exkurzích a při praktickém nácviku, dovednost vytvoření optimálních podmínek pro práci odborných týmů, včetně vedení příslušné dokumentace a zajištění bezpečí klientů, zdravotní i hygienické nezávadnosti využití zvířat při výchově a vzdělávání. - kompetenci k posouzení účelnosti využití zvířat ve výchově a při výuce. Získá kompetenci posoudit kvalitu odborného týmu i podmínky prostředí, ve kterém bude tým využit.

Literatura

Nerandžič, Z. Animoterapie aneb Jak nás zvířata umí léčit. Praha : Albatros, 2006. ISBN 80-00-01809-8.Pipeková, J. (ed.). Hipoterapie a canisterapie. In Terapie ve speciálně pedagogické péči. Brno : Paido, 2001. ISBN 80-7315-010-7.Galajdová, L. Pes lékařem lidské duše aneb canisterapie. Praha : Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-789-3.Velemínský, M (ed.). Zooterapie ve světle objektivních poznatků. České Budějovice : Dona, 2007. ISBN 978-80-7322-109-6.CANISTERAPIE - KRIZOVÁ INTERVENCE. Etický kodex. [Online], 2006. www.aacr.estranky.cz/stranka/eticky-kodex. [Cit. 3. 9. 2011]. ELVA HELP o.s. Základní minima pro uchazeče o post canisterapeuta. [Online], www.handicaphelp.liberec.net/web/download/minima_uchazece.doc. [Cit. 3. 9. 2011]. www.animoterapie.cz. Matějček, Z. Malá domácí zvířete a děti. Forum medicinae. č. 2, s. 34-39. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-548-2.Drapela, J. V. Přehled teorií osobnosti. Praha : Portál, 1997. ISBN 80-7178-134-7.Záškodná, H. Psychopatologie. Distanční text. Ostrava : FF OU, 2005. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha : Grada, 2007.

Požadavky

Student se aktivně účastní výuky při přednáškách, zapojuje se do praktických činností a nácviků při cvičeních, účastní se exkurzí do vybraných zařízení. Student je hodnocen zápočtem na základě eseje v rozsahu 3-5 stran s tématikou sporných či etických problémů využití zvířat v terapii, ve výchově a při výuce v současnosti nebo 10-15 minutové prezentace s tématem možností využití zvířat ve vybraném zařízení sociálních služeb případně, některém vybraném školském zařízení či zařízení ústavní výchovy. Tuto esej nebo prezentaci studenti vytvoří a v diskusi v závěrečných hodinách cvičení přednesou kolegům.Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Šárka Honová

Vyučující

Mgr. Šárka HonováMgr. Bohdana RichterováMgr. Renáta StaňkováMgr. Šárka HonováMgr. Bohdana RichterováMgr. Renáta Staňková