Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva (PES / YAPR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YAPR1 - Základy práva, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy státovědy: neolitická revoluce, dělba práce, dělba moci, vznik a funkce státu, znaky státu, státní mechanismus, formy vlády a stát, demokracie, integrace v rámci Evropy, Evropská unie.Základy práva: pojem, podstata, funkce, obsah a znaky práva, vztah práva a morálky, právní vědomí, prameny práva, jejich pojem a druhy, právní normy a právní vztahy, základy právní odpovědnosti, zákonnost a jejich záruky, realizace a aplikace práva, právní skutečnosti a úkony, tvorba práva a legislativní proces, výklad práva, systém práva, základy jednotlivých odvětví práva v rámci právního systému ČR, Ústava ČR, Listina základních práv a svobod, právo a stát, právo a občan, základy evropského práva. Dějiny státu a práva: předstátní formace, otrokářský, feudální, buržoázní, socialistický stát, dějinný vývoj státu a práva, obyčejové právo, nejstarší psané právo, římské právo, dějiny československého a českého práva, tendence vývoje státu a práva, úvod do postmoderní státověda.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o:- úloze práva a státu ve fungování společnosti,- historické genezi dějin státu a práva,- základních institutech teorie práva a státovědy.

Literatura

HENDRYCH, D. a kol. Právnický slovník, 2. rozšířené vydání. C.H.Beck, 2001. CINGR, P. Vybrané kapitoly z teorie práva. PdF OU Ostrava, 2004. OSADNÍK, J. Základy práva. PdF OU Ostrava, 2002. OSADNÍK, J. Základy práva a státovědy. OU, Ostrava, 2005. FILIP, J., SVATOŇ, J., ZIMEK, J. Základy státovědy. MU Brno, 1999. PRUSÁK, J. a kol. Základy teórie štátu a práva. Právnická fakulta UK Bratislava, 1995.

Požadavky

Předpokladem zvládnutí předmětu je aktivní účast ve výuce a vypracování závěrečné seminární práce dle obsahu stanoveném vyučujícím a v rozsahu jim rovněž určeném. Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost ve výuce a průběžné plnění úkolů. Dalších 0- 60 bodů za vypracování (zpracování, realizaci) konkrétního úkolu (viz požadavky na studenta). Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Radím Daněk

Vyučující

Mgr. Radím Daněk