Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia (PES / YDOS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YDOS1 - Úvod do studia, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:1.Ostravská univerzita a její vnitřní struktura. Fakulty, ústavy a instituty. Jiná pracoviště, se kterými budou studenti přicházet do kontaktu. Dislokace jednotlivých součástí fakulty a univerzity. Vznik univerzity a její historie.2.Sociální pedagogika jako studijní obor. Předmětová a obsahová stránka studia. Zaměření studia a možnosti jeho využití v praxi.3.Vnitřní předpisy, zejména studijní a zkušební řád, Evidence výsledků studia. Poplatky související se studiem.4.Zákon o vysokých školách č. 111/1998 Sb. a jeho doplňky a novelizace. Důležité pojmy a ustanovení (studium prezenční, distanční, kombinované, akademičtí pracovníci a akademická obec, celoživotní vzdělávání apod.).5.Způsob práce na vysoké škole. Seminární, semestrální a ročníkové práce a jejich náležitosti. Ústní a písemný projev studenta. Komunikace mezi vyučujícím a studentem. Zakončování předmětů. Způsoby klasifikace. Kreditní systém..6.Internetové stránky ostravské univerzity a práce s nimi. Studijní agenda. Knihovní informační systém. Možnosti vstupu studentů do systému.7.Zvláštnosti vzdělávání dospělých. Proces učení, vzdělávání a sebevzdělávání. Metody a formy vzdělávání na vysokých školách. Plánování vlastní práce. Podmínky a předpoklady úspěšného studia. Stresující situace ve vysokoškolském studiu, jejich předcházení a řešení.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní informace o svých právech a povinnostech v rámci studia na Ostravské univerzitě.

Literatura

Aktuální propagační a informační materiály OU. MALACH, J. Celoživotní učení. Ostrava : PdF OU, 2006. HARTL, P. Kompendium pedagogiké psychologie dospělých. Karolinum, Praha, 1999. MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha, 1998. KONEČNÝ, J. a kol. Úvod do vysokoškolského studia. UP, Olomouc, 2000. Vnitřní řád OU. Zákon o vysokých školách č. 111/1998 Sb. a doplňující a pozměňující ustanovení. Ostrava.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce. Seminární práce z okruhů probírané látky, v rozsahu určeném vyučujícím.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost ve výuce a 0- 60 bodů za seminární práci. Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Věra Filipi, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Věra Filipi, Ph.D.