Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny sociální pedagogiky a výchovy (PES / YE1SP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YE1SP - Dějiny sociální pedagogiky a výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výchova a vzdělávání v antice. Vzdělávací systém ve Spartě a Aténách. Řecká filozofie výchovy - Sokrates, Platón, Aristoteles. Výchova a vzdělávání ve starověkém Římě - Quintilianus.2. Středověké školství. Scholastika. Středověká univerzita a její organizace. Vznik a vývoj městských škol. Křesťanská výchova (sv. Augustinus, Akvinský).3. Vliv renesance a humanismu na výchovu. Renesanční myslitelé - More, Campanella, Bacon, Rabelais, Montaigne, Rotterdamský, názory na sociální aspekty výchovy.4. Komenský a jeho sociálně pedagogický odkaz.5. Basedow a jeho odkaz dnešku - filantropismus ve výchově.6. Rousseau a jeho odkaz dnešku - naturalistická pedagogika.7. Pedagogický systém Locka a transfer pozitivních prvků do současnosti.8. Pestalozzi a jeho sociálně pedagogický odkaz.9. Herbartismus v pedagogice.10. Teorie volné výchovy Tolstého.11. Pedagogika přelomu 19. a 20. století (Dewey, Spencer a další).

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost dějin pedagogiky a sociální pedagogiky jako východiska pro pochopení současné edukace,- znalost klíčových historických pedagogických spisů a osobností,- schopnost aplikovat pedagogické myšlení a zákonitosti vývoje výchovy a výchovných institucí,- schopnost rozlišit a správně využívat primární a sekundární prameny ke studiu a následné profesi sociálního pedagoga,- dovednost komparativně zpracovat semestrální práci.

Literatura

KASPER, T., KASPEROVÁ, D. Dějiny pedagogiky. Praha : Grada, 2009. ŠTVERÁK, V. Dějiny pedagogiky I. - II. díl. Praha : UK, 1991. CIPRO, M. Galerie světových pedagogů II. - devatenácté století. Praha : vlastním nákladem, 2002. ISBN 80-238-80003.CIPRO, M. Galerie světových pedagogů III. - dvacáté století. Praha : Vlastním nákladem, 2002. CIPRO, M. Prameny výchovy l - V. Praha : Vlastním nákladem, 1991. Jůva, V. sen. a jun. Stručné dějiny pedagogiky. Brno : Paido, 1997. CACH, J. Výchova a vzdělávání v českých dějinách I. Praha : SPN, 1990. POLIŠENSKÝ, J. Komenský, muž labyrintů a naděje. Praha : Academia, 1996. CIPRO, M. Slovník pedagogů. Praha : vlastním nákladem, 2001.

Požadavky

Před zápočtem lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci přednášek. U zápočtové písemky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Celkově budou podle součtu bodů studenti hodnoceni:Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost na přednáškách a 0 - 60 bodů za vypracování konkrétního úkolu: Student zpracuje písemně semestrální práci, ve které využije historicko - srovnávací metodu. Analyzuje vybranou dobu nebo pedagogický systém vybrané osobnosti pedagogiky a filozofie. Jde o komparaci ve smyslu hledání inspirativních zdrojů pro současnou edukaci (důraz je kladen na hledání sociálních aspektů).V průběhu semestru student využívá konzultačních hodin vyučujícího a emailovou komunikaci.Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. V průběhu semestru odevzdat (zaslat mailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany).3. Znalosti ověřené ústní zkouškou z okruhů uvedených v přehledu probírané látky.

Garant

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bohdana RichterováPhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.