Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled andragogiky (PES / YNDR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YNDR1 - Přehled andragogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky1. Andragogika a její místo mezi vědami o výchově. Vznik andragogiky a etapy jejího vývoje. Vazba andragogiky na jiné vědní obory. Agogika, pedagogika, andragogika, geragogika. Základní pojmy andragogiky, dospělý, učení, vzdělání, vzdělávání, (pře) výchova dospělých, formativní a informativní působení.2. Předmět, význam a úkoly andragogiky a jejich vymezení a analýza, učící se dospělý, teoretický a praktický význam andragogiky, analytické, verifikační a prognostické úkoly andragogiky.3. Systém andragogických věd, obecná andragogika, didaktická andragogika, komparativní andragogika, sociální andragogika, kulturní andragogika.4. Typy a metody andragogických výzkumů - základní, aplikovaný, kvantitativní, kvalitativní, ex post facto, experimentální, terénní, laboratorní, evaluační, diagnostický.5. Dospělost a její periodizace. Různé způsoby vymezení dospělosti (UNESCO, ISCED). Způsoby periodizace dospělého věku.6. Koncept integrální andragogiky V. Jochmanna. Akční pole andragogiky v jejím širším pojetí.7. Celoživotní vzdělávání a celoživotní učení. Formální, neformální a informální vzdělávání.Národní a evropské dokumenty o celoživotním vzdělávání a učení (Bílé knihy, Učení-dosažitelný poklad, Celoživotní vzdělávání pro všechny, Hamburská deklarace, Agenda pro budoucnost, Memorandum o celoživotním učení).8. Vzdělávání dospělých. Metody a formy vzdělávání dospělých.Učitelé a lektoři vzdělávání dospělých a jejich funkce. Hodnocení výsledků vzdělávání dospělých. Andragogická didaktika. Legislativa v oblasti vzdělávání dospělých.9. Oblast sociální andragogiky/pedagogiky, sociální práce a péče, péče o lidi mimo pracovní sféru v tíživých životních situacích. Andragogické intervence. Pracovníci v oblasti formativního působení na dospělé a jejich typizace. Penitenciární a postpenitenciární péče. Probační a mediační služba.10. Specifické způsoby vzdělávání dospělých. Profesní vzdělávání dospělých, podnikové vzdělávání a výchova, personální management, péče o lidské zdroje. Rekvalifikační vzdělávání. Distanční vzdělávání. Vzdělávání seniorů.11. Kulturní a kulturně výchovná práce s dospělými. Vzdělávací a výchovný potenciál kultury, její specifika a význačné rysy. Význam kultury pro oblast výchovy a vzdělávání dospělých. Nástin kulturní andragogiky.12. Působení médií a prostředí. Klasifikace médií. Výchovný a vzdělávací přínos médií. Negativní působení médií a jeho eliminace. Přehled typologie prostředí. Působení prostředí a možnosti jeho využití k pozitivnímu ovlivňování dospělých.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o předmětu, významu, úkolech a struktuře andragogiky jako vědní disciplíny.

Literatura

MUŽÍK, J. Andragogická didaktika. Praha, 1998. BOČKOVÁ, V. A KOL. Antologie textů k andragogice. Olomouc, 1991. MALACH, J. Celoživotní učení. Ostrava : PdF OU, 2006. ŠKODA, K. Kapitoly z dějin andragogiky. Praha : Karolinum, 1996. PALÁN, Z. Lidské zdroje. Výkladový slovník. Praha : Academia, 2002. BERTRAND, Y. Soudobé teorie vzdělávání. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-216-5.BLÍŽKOVSKÝ, B. Systémová pedagogika. Ostrava: Amonium servis, 1992. ROGERS, A. Teaching Adults. Open univerzity, 1986. BENEŠ, M. Úvod od andragogiky. Praha : Karolinum, 1997. MALACH, J., ZAPLETAL, B. Vybrané problémy andragogiky (distanční opora). Ostrava : PdF OU, 2005. VYMAZAL, J. Vzdělávání dospělých v české tradici a v evropském kulturním kontextu. In. Leirman, W. Čtyři kultury ve vzdělávání. Praha : Karolinum, 1996. NESÉTOVA, I., HORTVÍKOVÁ, P. Základy péče o společensky nepřizpůsobivé občany. Ostrava: PdF OU, 2004. SKALKA, J. a kol. Základy pedagogiky. SPN, Praha, 1989.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce. Seminární práce (POT) z okruhů probírané látky, v rozsahu určeném vyučujícím.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost ve výuce a průběžné plnění úkolů. Dalších 0- 60 bodů za vypracování (zpracování, realizaci) konkrétního úkolu (viz požadavky na studenta). Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Bedřich Zapletal

Vyučující

Mgr. Bedřich Zapletal