Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudy a soudní řízení (PES / YOSI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YOSI1 - Soudy a soudní řízení, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy občanského soudního řízení, stádia řízení (nalézací, odvolací, přezkumné ve správním soudnictví, dovolací, vykonavací, konkurzní a vyrovnací). Účastníci řízení, strany a subjekty. Základní zásady civilního řízení, otázky působnosti - věcné, osobní a časové.2. Soustava soudů a jejich postavení. Pravomoci soudů, soudců a přísedících. Vnitřní organizace soudů, rozvrh práce. Jiné orgány a zúčastněné osoby působící v rámci soudního řízení (státní zástupci, advokáti, svědci, poškození, orgány činné v trestním řízení).3. Základy trestního práva procesního, jejich základní zásady, stádia a subjekty. Procesní úkony k zajištění osob pro účely trestního řázení a taktéž k zajištění obviněného a k zajištění věcí. Dokazování v trestním řízení, druhy rozhodnutí. Zvláštní řízení proti mladistvému a úprchlému.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti z oblasti soustavy soudů a soudního řízení v ČR, jeho obsah a cíle, dokumentování a postupy v rámci řádných a mimořádných opravných prostředků a tyto teorie by měl uplatnit v praxi.

Literatura

Exekuční řád - zákon č. 120/2001 Sb. Listina lidských práv a svobod - z.č. 2/1993 Sb. v platném znění). Občanský soudní řád - zákon č. 99/1963 Sb. Soudní řád správní - zákon č. 150/2002 Sb. Nett A. a kol. Trestní právo procesní. Brno, 1996. Trestní řád - zákon č. 141/1961 Sb. Ústava České republiky - ústavní zákon č. 1/1993 Sb. GERLOCH, A., HŘEBEJK, J., ZOUBEK, V. Ústavní systém České republiky. Praha, 2002. Zákon o soudech a soudcích - zákon č. 6/2002 Sb. Zákon o Ústavním soudu - zákon č. 182/1993 Sb.

Požadavky

Předpokladem zvládnutí předmětu je aktivní účast ve výuce a vědomostní předpoklady k vykonání zkoušky. Kombinovaná forma zkoušky - písemný test z okruhu otázek vymezených v přehledu probírané látky, po nevyhovění ústní zkouška. Před zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci výuky. U zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

JUDr. František Kosík

Vyučující

JUDr. František KosíkJUDr. Radim Vicherek