Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně právní ochrana dětí a mládeže (PES / YP1RD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YP1RD - Sociálně právní ochrana dětí a mládeže, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systém práva, prameny práva.2. Občanské soudní řízení, místní, věcná a funkční příslušnost soudů, systém soudů3. Právní subjektivita, typy, postavení dětí, způsobilost k právním úkonům, způsobilost k právům, poznatky z praxe, určování otcovství,řízení, poznatky z praxe.4. Rozvod manželství, sporné, nesporné, řízení o výchově a výživě k nezletilým dětem.5. Výživné, typy, formy, řízení, poznatky z praxe.6. Systém náhradní rodinné výchovy, procesní a sociální dopady při zprostředkování náhradní rodinné výchovy7. Osvojení, typy, formy, řízení, pěstounská péče, formy, řízení, výchovná opatření8. Vymezení a působnost orgánů sociálně právní ochrany dětí a mladistvých.9. Základy právní odpovědnosti, vymezení právní odpovědnosti z hlediska norem veřejného a soukromého práva.10. Trestný čin, obligatorní a fakultativní znaky, přečiny, zločiny, provinění.11. Probační a mediační služba, dohled.12. Ochranná opatření dle trestního zákona a jejich ukládání, odklony od trestního stíhání.13. Evropská úmluva o právech dítěte

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost zákona o rodině a zákona o sociálně právní ochraně dětí a mladistvých a základních trestně právních institutů. - dovednost orientace v právní řádu na úseku soukromého práva a veřejného práva- kompetenci k vyhledávání právních předpisů a norem na úseku sociálně právní ochrany dětí a mladistvých.

Literatura

Králičková, Z., Hrušáková, M. České rodinné právo. 3. vyd. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno : Masarykova univerzita a Doplněk, 2006. JELÍNEK, J. a kol. Trestní právo hmotné. Praha : EUROLEX BOHEMIA, 2010. Novotný, O., Dolenský, A., Jelínek, J. Trestní právo hmotné - I. obecná část. Praha : Hugo Grotius, a.s., 1992. Trestní zákoník. HOLUB, M., NOVÁ, H. Zákon o rodině a předpisy související. 4. vydání. Praha : Linde, 2000. ŠÁMAL, P. a kol. Zákon o soudnictví ve věcech mládeže. Praha : C.H.Beck, 2007. ISBN 978-80-7179-375-5.Králičková, Z. Zákon o rodině. Zákon o registrovaném partnerství. Komentář. 4., přepr. a rozš. vyd. In Hrušáková, M. a kol. Zákon o rodině. Zákon o registrovaném partnerství. Komentář. 4., přepr. a rozš. vyd. 4., přepr. a rozš. vyd. Praha : Verlag C. H. Beck, 2009.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, přednesení ve skupinkách výstupů týkající problematiky mladistvých, výživné, rozvod, osvojení, pěstounská péče, konkrétní poznatky z praxe a studia doporučené literatury a soudních rozhodnutí. Písemná zkouška v rozsahu semestrálního učiva a na základě doporučené literatury. Odevzdání seminární práce v rozsahu 6 normostran.Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - F