Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a pedag. práce s uživateli drog (PES / YPDD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YPDD1 - Sociální a pedag. práce s uživateli drog, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychologické přístupy k teorii osobnosti s ohledem na výchovu, poradenstvía terapii. Reflexe profesionální situace pedagoga v institucích speciálního školství.Reflexe profesionální role v souvislosti s možnými způsoby vztahování se ke klientům.Možnosti a meze v pomáhání (ve výchově, poradenství atd.).2. Fenomén závislosti obecně a specificky. Přehled základní terminologie. Vývojové fázevzniku závislostí podle D. Deitche a systém péče, primární, sekundární a terciárníprevence. Bio - psycho - sociální model vzniku závislostí. Nejčastěji zneužívané látkyčeskou mládeží, možnosti rozpoznávání intoxikace, strategie přístupu k intoxikovanémutzv. "první pomoc".3. Možnosti a meze ovlivňování v práci pomáhajícího s ohledem na stádiummotivace klienta. Intervenční poradenské strategie a metody v individuální, skupinovépráci.4: Rodina a protektivní rizikový faktor vzniku závislosti. Typy rodin z hlediskaprotektivních a rizikových faktorů vzniku závislosti. Způsob intervence u rodičů dleživotního stylu rodiny.5. Prevence relapsu. Fáze doléčování. Marlattova teorie relapsu, abstinence violation effect.Detekce spouštěcích mechanizmů, rizikové formy chování, krize a jejich zvládání, rodinajako krizový faktor v doléčovacím programu.6. Systém péče o mládež ohroženou závislostmi, s nařízenou ústavní výchovou, uloženouochrannou výchovou. Koncepce oddělení s výchovně - léčebným režimem VÚ Žulová.7. Struktura projektu za účelem získání grantu, ohniskové skupiny jako metoda kvalitativníhovýzkumu, metoda Snowball Sampling.

Získané způsobilosti

Student získá: 1. Orientaci v profesionální roli pomáhajícího s možnými způsoby vztahování se ke klientům ohrožených závislostmi (sociální kontrola, pomoc, proces, atd.).2. Znalosti z oblasti závislosti - definovat závislost, znaky, vysvětlit proces vzniku závislosti.3. Znalost jednotlivých stádií motivace klienta ve vztahu k jeho abstinenci, za účelem účinné intervence, zvolit vhodný typ pomáhajícího zařízení. 4. Schopnost rozlišovat specifika působení návykových látek u dětí a dospívajících, umět volit vhodnou strategii při akutním stavu intoxikace. Získat znalosti možných zdravotních, psychických a sociálních důsledků vyplývajících z nadměrného užívání návykových látek. 5. Schopnost orientace, v rizikových faktorech doléčovacího programu a metodách prevence relapsu. 6. Schopnost vytvořit vlastní projekt za účelem získání grantu v rámci prim.,sek.,terciární prevence. Orientace v netradičních metodách kvalitativního výzkumu.

Literatura

Nešpor, K. a Csérny, L. Léčba a prevence závislostí. Praha: Psychiatrické centrum, 1996. NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2000. Matoušek, O. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.Pokorný, V., Telcová, J., Tomko, A. Prevence sociálně patologických jevů. Manuál praxe. Brno: Ústav psychologického poradenství a diagnostiky, 2001. Záškodná, H. Závislost na drogách. Ostrava: FF OU, 2004.

Požadavky

Kombinovaná forma vědomostní zkoušky z okruhů uvedených v přehledu látky. Před zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci výuky. U zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Viktor Rímeš

Vyučující

Mgr. Viktor Rímeš