Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a pedagogická práce s uprchlíky (PES / YPDU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YPDU1 - Sociální a pedagogická práce s uprchlíky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do studia - vymezení pojmů v oblasti azylu a migrace, popis azylové procedury, důvody pro udělení azylu.2) Základní právní normy v oblasti azylu a migrace - mezinárodní právní normy, vnitřní právní normy.3) Instituce, které se zabývají uprchlíky v ČR- státní sektor, nestátní sektor, jejich kompetence.4) Správa uprchlických zařízení MV ČR - Přijímací střediska, Pobytová střediska, Integrační azylová střediska, Střediska pro integraci cizinců a Zařízení pro zajištění cizinců.5) Sociální a pedagogická práce s žadateli o udělení mezinárodní ochrany - popis práce, smysl a význam, specifika sociální a pedagogické práce s uprchlíky .6) Integrace azylantů do většinové společnosti - Integrační azylová střediska, Státní integrační program, spolupráce s nevládním sektorem.

Získané způsobilosti

Student získá:- informace o sociální a pedagogické praci s uprchlíky- znalosti azylové procedury, vymezení pojmů spojených s azylovou procedurou,- znalosti základních právních norem v oblasti azylu,- znalosti fungování nevládních organizací zabývajících se žadateli o azyl.

Literatura

Čepelka, Č., Jílek, D., Šturma, P. Azyl a uprchlictví v mezinárodním právu. Brno : MU, 1997. ŠIŠKOVÁ, T. Menšiny a migranti v České republice. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-648-9.Valenta, M. a kol. Přístupy ke vzdělávání cizinců v ČR. Plomouc : UP, 2003. Matoušek. O. a kol. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005. Matoušek, O. Základy sociální práce. Praha : Portál, 2001. ISBN 978-80-7367-331-4.Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů.

Požadavky

Písemná vědomostní zkouška z okruhů uvedených v přehledu látky. Před zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci výuky. U zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FPředmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

Mgr. Ján Suchár

Vyučující

Mgr. Ján Suchár