Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy penologie (PES / YVPEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YVPEX - Vybrané problémy penologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Penologie jako nauka o trestu. Vývoj penologie, předmět penologie, vztah této disciplíny k příbuzným naukám a vědám (kriminologii, kriminalistice, pedagogice, psychologii, sociologie, právu, sociální patologii a ostatním penitenciárním naukám). Základní a pomocné penologické pojmy (resocializace, reintegrace, vězeň, vězeňská zařízení, vězeňský personál, zacházení s vězní, působení na vězně, psychopatologie vězeňského života, depravace).2. Historický přehled základních penologických koncepcí. Smysl a význam trestu, základní a specifické funkce trestu, filozofie trestu. Vývoj vězeňských systémů v historii lidstva. Vývoj vězeňského systému v Československu v letech 1918 - 1990. Kritická analýza represivního systému vězeňství v Československu v letech 1948 - 1990 a na tom základě přijaté a uskutečňované reformy českého vězeňství. Současný vězeňský systém České republiky. Světové, evropské a české zákony, normy a dokumenty stojící v základech českého vězeňského systému (Evropská vězeňská pravidla, Standardní minimální pravidla pro zacházení s vězní, Listina základních práv a svobod, Úmluva proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání).3. Vězeňská a nevězeňská řešení trestních činů, alternativní tresty. Věznice a vazební vězníce v ČR, typy věznic (s dohledem, dozorem, ostrahou a zvýšenou ostrahou, s doživotními tresty). Probační a mediační služba v ČR a její organizace (probace, mediace, narovnání, parola, tresty s podmínkou, ochranná opatření, další tresty nespojené s uvězněním).4. Trest jako prostředek resocializace. Výkon vazby a jeho specifika (presumpce neviny, Zákon o výkonu vazby, Řád výkonu vazby, práva a povinnosti obviněných).Výkon trestu odnětí svobody ( vnější a vnitřní diferenciace trestu odnětí svobody, programy zacházení, programy pracovní, zájmové sportovní, speciálně výchovné a extramurální, přerušení výkonu trestu odnětí svobody, práva a povinnosti odsouzených, Zákon o výkonu trestu odnětí svobody, Řád výkonu trestu odnětí svobody).5. Problematika vězeňství u vybraných skupin osob. Ženy, mladiství, recidivisté, psychopatické osobnosti, staří, nemocní, prvotrestaní a cizinci jako objekty penitenciárního zacházení. Meze a hranice penitenciárního působení.6. Další perspektivy vývoje vězeňství. Situace v ČR a v EU.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti:- základů vězeňství, - problematiky výkonu vazby a výkonu trestu odnětí svobody. Dále získá schopnost vykonávat funkci vychovatele nebo lektora instruktora v penitenciárním zařízení.

Literatura

Hála, J. Teorie a praxe vězeňství. České Budějovice, Socioklub, 1998. J.Jelínek, Z. Sovák. Trestní zákon a trestní řád, komentář, LINDE 2004. 2004. Černíková, V., Makariusová, V. Úvod do penologie. Praha, SPI Most, 1997. Mezník, J. a kol. Základy penologie. Brno: MU, 1995. Pavlů, J. Základy penologie. Ostrava : PdF OU, 2012. Zákon o vězeňství a justiční službě ČR. Foucault, M.:. Dohlížet a trestat. Praha, 2000. LABÁTH, V. a kol. Riziková mládež. Praha: Slon, 2001. Matoušek, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-549-0.

Požadavky

1. Semestrální práce ve vymezeném rozsahu- výběr ze sedmi témat určených vyučujícím. 2. Kombinovaná vědomostní zkouška z okruhů uvedených v přehledu látky. Před zkouškou lze získat 0 - 40 bodů za plnění úkolů zadaných v rámci výuky. U zkoušky je možné získat 0 - 60 bodů za teorii. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - FS principy hodnocení budou studenti seznámeni před zahájením zkoušky.Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

PhDr. Jiří Pavlů, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Pavlů, Ph.D.