Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 1 (PES / YX1XA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YX1XA - Odborná praxe 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ve druhém semestru 1. ročníku student vykonává praxi v institucích doporučených odborným garantem praxe. Jedná se především o vyplnění volného času dětí v nemocnicích, v rámci zájmových kroužků na školách nebo doučování dětí ze znevýhodněného sociálního prostředí, dětských domovech.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost prostředí, ve kterých se praxe realizuje, - znalost sociální problematiky daného prostředí,- schopnost aktivně se podílet na vedení zájmových kroužků a naplňování volného času znevýhodněných dětí (zdravotně či sociálně),- základní motivační a komunikativní kompetence.

Literatura

MATĚJČEK, Z. Co děti nejvíc potřebují. Praha : Portál, 1994. PAVKOVÁ, J. kol. Pedagogika volného času. Praha : Portál, 1999. PELÁNEK, R. Příručka instruktora zážitkových akcí. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-353-6.Goddetová, T. E. Umění jednat s dospívajícími. Praha : Portál, 2003. Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-71783-08-0.PELÁNEK, R. Zážitkové výukové programy. Praha : Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-656-8.Portmannová, R. Jak zacházet s agresivitou: 150 her pro zvládnutí zlosti a agresivity. Praha : Portál, 1998. Literatura dále v návaznosti na teoretické disciplíny studovaného oboru dle doporučení odborného garanta praxí.

Požadavky

Studenti po skupinách jednorázově navštíví instituce doporučené odborným garantem praxe, pod dohledem kontaktní osoby ze zařízení. Následně zpracují protokol o návštěvě zařízení. Protokol bude obsahovat jednak postřehy studenta a jednak bude zodpovídat otázky položené vyučujícím a konzultantem v průběhu návštěvy. Protokol bude obsahovat teoretickou část (informace o zařízení), a zkušenostní část (postřehy studentů z návštěvy zařízení). Protokol v rozsahu min. 2 normostrany bude zaslán elektronicky na přesně určenou e-mailovou adresu (určenou pro tento předmět) v termínu. Před zápočtem lze získat 0 - 40 bodů za hodnocení supervizora praxe. Za další požadované náležitosti je možné získat 0 - 60 bodů. Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost a průběžné plnění úkolů na praxi a 0 - 60 bodů za vypracování a dodání v termínu požadovaných dokumentů. Student je povinen respektovat a realizovat jednoznačně pokyny odborného i organizačního garanta praxí. Pokyny jsou zveřejněny a pravidelně aktualizovány na: Portál OU, fakulta pedagogická, katedra sociální pedagogiky, odkaz Praxe, Sociální pedagogika, adekvátní praxe + příslušný ročník + semestr. Jiné zprostředkování informací není možné. Nedodržení pokynů opravňuje odborného garanta praxi neuznat a následně za ni neudělit zápočet.Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Gabriela Bolková, Ph.D.