Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchovné poradenství (PES / YY1PO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / YY1PO - Výchovné poradenství, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pedagogicko psychologické poradenství u nás, jeho význam, vývoj, současnost.2. Systém pedagogicko psychologického poradenství v kontextu změn ve školství.3. Aktuální problémy pedag.psychol.poradenství.4. Školská poradenská zařízení.5. Pedagogicko psychologické poradny.6. Pedagogická a psychologická diagnostika.7. Pedagogicko psychologická intervence.8. Příčiny školní neúspěšnosti.9. Psychopatologie ve škole (poruchy chování, poruchy příjmu potravy,fobie, sebepoškozování?).10. Speciálně pedagogická centra.11. Školní poradenská pracoviště, výchovný poradce, školní psycholog, školní speciální pedagog, metodik prevence,kompetence.12. Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP.13. Výchovný poradce, intervence v jeho činnosti,komunikace, řešení problémů s rodiči, žáky,učiteli, vedení poradenského rozhovoru.14. Spolupráce s dalšími zařízeními (OSPOD, SVP, policie ČR).15. Etika v pedagogicko psychologickém poradenství.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vývoji výchovného poradenství v České republiceStudent získá přehled o aktuálních problémech pedagogicko psychologického poradenstvíStudent se orientuje v systému ped.psychol.poradenství, ve standardních činnostech školských poradenských zařízení, v základních problémových okruzích poradenské péče. Student se orientuje v odborných kompetencích jednotlivých zařízení, ve svých možnostech pomoci člověku s problémem.

Literatura

Časopis Výchovné poradenství. Praha, 2009. DITTRICH, P. Pedagogicko-psychologická diagnostika. Praha : H+H, 1993. PEŠOVÁ, I., ŠAMALÍK, M. Poradenská psychologie pro děti a mládež. Praha : Grada, 2006. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-800-7.www.ippp.cz. www.msmt.cz. Matějček, Z. Dítě a rodina v psychologickém poradenství. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-25236-2.TRAIN, A. Nejčastější poruchy chování dětí. Praha : Portál, 2001. Gabura, J., Pružinská, J. Poradenský proces. Praha : Slon, 1995. ISBN 80-85850-10-9.Matějček, Z. Praxe dětského psychologického poradenství. Praha : SPN, 1991. Kriegelová, M. Záměrné sebepoškozování v dětství a adolescenci. Praha : Grada Publishing, 2008. Zpravodaj pedagogicko psychologického poradenství.

Požadavky

Diskuze k na přednáškách probíraným tématům, výstupy na základě práce ve skupinách. V rámci nepřímé výuky probíhají konzultace na pedagogicko psychologické poradně, konzultace s výchovným poradcem. Student u zápočtu prokáže základní znalosti z oblasti pedagogicko - psychologického poradenství.Plnění úkolů z distanční opory:ŠTALMACHOVÁ, P. Výchovné poradenství. Ostrava : PdF OU, 2013Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

PhDr. Pavla Štalmachová

Vyučující

PhDr. Pavla Štalmachová