Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy krizové intervence (PES / ZA2KI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / ZA2KI - Základy krizové intervence, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to KRIZE ? Charakteristika pojmů krize, krizová intervence a dalších.Typologie krizí v průběhu života. Průběh krizí, reakce jedince na krizovou situaci.2. Základy KRIZOVÉ INTERVENCE, definice KI, její principy, základní postupy formy ("tváří v tvář", telefonická, elektronickou poštou).3. Krizová centra a služby, jejich kompetence, přehled aktivit. Související služby a pracoviště. Krizové služby ambulantní formě, v terénu, ve škole, v lůžkovém nemocničním zařízení, v domácím prostředí klienta.4. Požadavky na pracovníka v krizové intervenci, úskalí jeho profese. Etický kodex.5. Krizová intervence, psychologie a psychoterapie. Využití možností Integrované psychoterapie/Knobloch.

Získané způsobilosti

Znalost teoretických témat Krizové intervence, její organizace, institucí apod.Schopnost myslet v sociálně psychologickém systému Integrované psychoterapie/Knobloch, týkajícím se každé osobnosti a užívat jej v indikovaných případech v Krizové intervenci.Dovednost využívat metod krizové intervence pro zvládáni krizových situací a stavů, techniky Integrované psychoterapie/Knobloch.

Literatura

JANKOVSKÝ, J. Etika pro pomáhající profese. Praha : Triton, 2003. ISBN 80-7254-329-6.KNOBLOCH, F, KNOBLOCHOVÁ J. Integrovaná psychoterapie. Praha : Avicenum Grada, 1993. Křivohlavý, J. Jak zvládat stres. Praha : Grada, 1994. VODÁČKOVÁ, D. a kol. Krizová intervence. Praha : Portál, 2002. ŠPATENKOVÁ, N. Krizová intervence pro praxi. Praha : Grada, 2008. SCHNEIDER, J. W. O smyslu a důležitosti životních krizí. Hranice : Fabula, 2005. VÁGNEROVÁ, M. Patopsychologie pro pomájící profese. Praha : Portál, 1999. MAYEROVÁ, M. Stres, motivace a výkonnost. Praha : Grada publishing, 1997. Rusk, M.D. Syndrom vyhoření. Praha : Grada Publishing, 2004. Enachescu-Hroncová, I. Teorie sociální směny v poradenství. Disertační práce. Brno : FSS MU, 2008. Matoušek, O. Základy sociální práce. Praha : Portál, 2001. ISBN 978-80-7367-331-4.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce.Seminární práce. Písemná zkouška v níž student prokáže znalost teoretických témat vážících se k problematice krizové intervence. Hodnocení zkoušky:91 - 100 bodů - A81 - 90 bodů - B71 - 80 bodů - C61 - 70 bodů - D 51 - 60 bodů - E 0 - 50 bodů - F

Garant

PhDr. Hana Cisovská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Hana Cisovská, Ph.D.PhDr. Iva Enachescu-Hroncová, Ph.D.