Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy supervize v pomáhajících profes. (PES / ZA2SU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / ZA2SU - Základy supervize v pomáhajících profes., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Supervize - definování pojmu - co je a není supervize, účel a funkce supervize, druhy supervize, zkušenosti ze supervizí. Supervize v sociální a pedagogické sféře.2. Supervizní kontrakt - kdo je zadavatelem, kdo příjemcem, jaké jsou motivy pro realizaci supervize v daném týmu nebo daného jednotlivce, kdo bude odpovědnou osobou, co bude součástí kontraktu, jaké budou výstupy ze supervize. Potřeby supervidovaných.3. Metody supervizní práce 1. - týmová práce.4. Metody supervizní práce 2. - případová práce, Bálintovské skupiny.5. Metody supervizní práce 3. - využití psychodramatu, sociometrie a výměny rolí v supervizi.6. Metody supervizní práce 4. - supervizní rozhovor. Specifika individuální supervize.7. Metody supervizní práce 5. - využití kreativních technik.8. Osobnost supervizora - vlastnosti a role dobrého supervizora. Vzdělávání supervizorů.9. Pasti supervize, autosupervize, hodnocení supervize.

Získané způsobilosti

Student si osvojí teoretické poznatky z oblasti metodologie supervize, seznámí se s faktory ovlivňujícími proces rozvoje vlastní osobnosti a působení organizace, zejména mezilidských vztahů, které se v ní uplatňují a možnostmi jejich příznivého ovlivňování.

Literatura

CARROLL, M. - THOLSTRUPOVÁ, M. Integrativní přístupy k supervizi. Praha: Triton, 2004. HAVRDOVÁ, Z., HAJNÝ, M. ET AL. Praktická supervize. Průvodce supervizí pro začínající supervizory, manažery a příjemce supervize. Praha : Galén, 2008. BROŽA, J. (ed.). Supervize v adiktologické praxi. Praha : Triton, 2009. ISBN 978-80-7387-209-0.HAWKINS, P. - SHOHETR. Supervize v pomáhajících profesích. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-715-9.EAS - Evropská asociace pro supervizi. www.supervision-eas.de. HAVRDOVÁ, Z. a kol. Hodnoty v prostředí sociálních a zdravotnických služeb. Praha : Fakulta humanitních studií UK. ISBN 978-80-87398-06-7.KNOBLOCH, F, KNOBLOCHOVÁ, J. Integrovaná psychoterapie v akci. Grada : Publishing, 1999. SCHMIDBAUER, W. Psychická úskalí pomáhajících profesí. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-312-9.ŠIMEK, A. (Ed.). Supervize - kasuistiky. Praha : Triton, 2004. ISBN 80-7254-496-9.

Požadavky

Obhajoba individuálního (písemně) a skupinového (ústně) projektu na základě případových studií, vztahujících se jednak k vlastní zkušenosti v souvisejícím předmětu Osobnostní rozvoj (autosupervize), jednak k praxi studenta v konkrétním školském či zdravotnickém zařízení nebo zařízení sociální péče, případně na úřadech státní či veřejné správy (pod vedením odborníka z Katedry sociální pedagogiky OSU a odborníka té, které konkrétní organizace ). Dokázaná schopnost používat adekvátních metod pro sledování postupu a výsledků supervize, zejména dotazníků a jejich interpretace. Navržení změn v organizaci, jako výsledku participace na procesu supervize v organizaci. Znalost a porozumění odborné terminologii z oboru supervize. Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.

Garant

PhDr. Iva Enachescu-Hroncová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Iva Enachescu-Hroncová, Ph.D.