Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociální pedagogiky (PES / ZSOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PES / ZSOP - Základy sociální pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět sociální pedagogiky; přístupy k sociální pedagogice v českých i dalších evropských zemích; sociální pedagogika ve vztahu ke speciální pedagogice, sociální práci a jiným souvisejícím vědám a oborům;2. Biologická determinace člověka; dědičnost; zrání a učení; sociální inteligence;3. Socializace; vymezení pojmu; Kolbův cyklus učení; emocionální základy učení; základní druhy sociálního učení; socializační činitele; nejvýznačnější situace, které ovlivňují chování dítěte; socializační program osobnosti; Erikson a Eriksonová: osm základních stádií a kvalit ega; Bowlbyho vazba;4. Výchova v rodině; vývoj partnerských vztahů; rozchod a rozvod, dopad na děti a jejich výchovu; dominantně potřeby dítěte;5. Citový přístup ve výchově; zvládání hněvu, smutku, strachu;6. Výchovné styly a komunikace ve výchovném prostředí; koncepce výchovných stylů (zvláště Čápa a Rotterové); sebenaplňující proroctví;7. Týrané a zneužívané dítě; druhy týrání; kdo se týrání dopouští nejčastěji; rizikové děti; formy pohlavního zneužívání; základní příčiny, proč se lidé dopouštějí sexuálního zneužívání, nejohroženější děti; jak chránit děti před sexuálním zneužíváním; zásady rozhovoru s týraným a zneužívaným dítětem; podoby rodinného násilí.

Získané způsobilosti

Znalosti vymezených okruhů sociální pedagogiky v rozsahu uvedeném na web stránkách katedry sociální pedagogiky a zpřesněné vždy na první přednášce.

Literatura

KRAUS, B., POLÁČKOVÁ, V. et al. Člověk, prostředí, výchova. K otázkám sociální pedagogiky. Brno : Paido, 2001. JEDLIČKA, J., KLÍMA, P., KOŤA, J., NĚMEC, J., PILAŘ, J. Děti a mládež v obtížných životních situacích. Praha : Themis, 2004. ISBN 80-7312-038-0.

Požadavky

1. Účast na seminářích.2. Plnění úkolů zadaných v rámci seminářů.3. Znalosti ověřené písemným zápočtovým testem.Pro udělení zápočtu je potřeba získat 51 - 100 bodů, z toho 0 - 40 bodů za aktivní činnost v seminářích a průběžné plnění úkolů a 0 - 60 bodů za splnění zápočtového testu. Hodnocení zápočtu:51 - 100 bodů - započteno 0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Julius Sekera, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Julius Sekera, CSc.