Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika (SPG / 2SPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / 2SPD - Speciální pedagogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Speciální pedagogika - teoretická východiska (repetitorium speciální pedagogiky)2. Integrace, inkluze s akcentem na integraci školskou, faktory ovlivňující integraci, podmínky úspěšné školské integrace, IVP, legislativa3. Vzdělávání žáků s mentálním postižením, možnosti integrovaného vzdělávání4. Vzdělávání žáků s narušenou komunikační schopností, možnosti integr. vzdělávání5. Vzdělávání žáků smyslově postižených, možnosti integrovaného vzdělávání6. Vzdělávání žáků s kombinovaným postižením, možnosti integrovaného vzdělávání7. Vzdělávání žáků s tělesným postižením, možnosti integrovaného vzdělávání8. Vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení a chování, možnosti integrovaného vzdělávání9. Vzdělávání žáků nadaných, možnosti integrovaného vzdělávání10. Vzdělávání žáků s poruchami chování, možnosti integrovaného vzděláváníV seminářích se navazuje na témata přednášek a daná problematika se dále rozšiřuje.

Získané způsobilosti

Způsobilosti studenta:Zná cíle a předmět podoborů speciální pedagogiky.Dokáže popsat význam a podmínky pedagogické integrace.Ovládá legislativní normy pedagogické integrace.Chápe specifika vzdělávacích potřeb žáků se speciálními potřebami.Pozoruje a srovnává průběh edukace žáků.

Literatura

FRANIOK, P. Kapitoly z teorie speciální pedagogiky. Ostrava : PdF OU, 2003. VÍTKOVÁ, M. A KOL. Integrativní speciální pedagogika. Brno : Paido, 2004. ISBN 80-7315-071-9.PIPEKOVÁ, J. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno : Paido, 2006. MONATOVÁ, L. Pojetí speciální pedagogiky z vývojového hlediska. Brno : MU, 1998. MONATOVÁ, L. Speciálně pedagogická diagnostika z hlediska vývoje dětí. Brno : Paido, 2000. RENOTIÉROVÁ, M. a kol. Speciální pedagogika. Olomouc : UP, 2006. Školská legislativa - zákon 561/2004Sb., příslušné vyhlášky. VAŠEK, Š., BAJO, I. Špeciálna pedagogika-terminologický a výkladový slovník. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1994. ISBN 80-08-01217-X.

Požadavky

Účast na seminářích - 80%Písemná zkouška.Požadavky na studenty, kteří nemohou předmět absolvovat z důvodu pobytu v zahraničí (Erasmus):seminární práce na téma:"Edukace dětí se speciálními potřebami v zahraničí (konkrétní země pobytu)"Studenti jsou hodnoceni následovně:A - 91-100 b. B - 81-90 b. C - 71-80 b. D - 61-70 b. E - 51-60 b. F - 0-50 b.

Garant

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Igor Hampl, Ph.D.Mgr. Helena Mravcová