Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ped. diagnostika dětského vývoje (SPG / 55RVN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / 55RVN - Ped. diagnostika dětského vývoje, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pedagogická diagnostika, vymezení základních termínů : Pojem diagnostika (diagnostics); vymezení základních typů diagnostik; pedagogická diagnostika a diagnóza; základní vztahy a typy pedagogické diagnostiky; pedagogická diagnostika v profesní činnosti učitelky mateřské školy; pedagogická diagnostika - nejasnosti a nedostatky v pojetí.2. Historická analýza vzniku a postupného rozvoje pedagogické diagnostiky - vybraná zastavení: Cesta k pojmu pedagogická diagnostika; experimentální pedagogika; pedagogická diagnostika jako samostatný pedagogický směr.3. Anamnéza: pojetí, struktura anamnézy; co zjišťujeme o rodině; co zjišťujeme o dítěti; sociální prostředí.4. Diagnostika poznávacích procesů a rytmu. Test rizik poruch učení pro ranné školáky; rozvoj dílčích funkcí podle B.Sindelárové; Oregonská metoda hodnocení.5.-6. Pedagogická diagnostika specifických poruch učení: Základní orientace v diagnostice dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie, dyspraxie, dysmúzie, dyspinxie; rizika poruch učení (především dyslexie) v předškolním věku. Aspekty dyslexie v dospělosti.7.-8. Lateralita, leváctví a leváci: vymezení pojmu lateralita; diagnostika laterality, co říci rodičům a pomoc dítěti.9.-10. ADHD/ADD, hyperkinetická porucha.

Získané způsobilosti

Orientuje se v historickém vývoji pedagogické diagnostiky a v základních pojmech.Zvládne metodu pozorování.Dokáže využít anamnézu. Osvojuje si diagnostiku poznávacích procesů. Ovládá diagnostiku laterality, pravolevé a prostorové orientace.Analyzuje školní zralost a školní připravenost. Ovládá diatnostiku ADHD a diagnostiku SPU.

Literatura

MERTIN, V., KREJČOVÁ, L. a kol. Metody a postupy poznávání žáka. Pedagogická diagnostika. 1. vydání. Praha : Wolters Kluwer, 2012. ISBN 978-80-7357-679-0.SWIERKOSZOVÁ, J. Pedagogická diagnostika dětského vývoje pro učitele primárního vzdělávání. Ostrava : Pdf OU, 2004. ISBN 80-7368-018-1.SWIERKOSZOVÁ, J. Pedagogická diagnostika dětského vývoje v praxi. Ostrava : PdF OU, 2014. ISBN 978-80-7464-552-5.Říčan, R., Vágnerová, M. Dětská klinická psychologie. Praha, Avicenum, 1991. Zezulková, E. Logopedická prevence v předškolním věku. Ostrava : Ostravská univerzita, 2008. LANGR, S. Modely pro pedagogicko psychologickou diagnostiku žáků. Praha : SPN, 1997. VÍTKOVÁ, M. Otázky speciálně pedagogického poradenství. Brno : MSD, 2004. ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha : Portál, 2001. DITTRICH, P. Pedagogicko-psychologická diagnostika. Praha : H+H, 1993. MATĚJČEK, Z. Praxe dětského psychologického poradenství. Praha : SPN, 1991. VAŠEK, Š. Špeciálnopedagogická diagnostika. Bratislava : SPN, 1991.

Požadavky

Účast na seminářích - 70%.Portfolio - vybrané úkoly ze základního studijního textu, doklady osobní angažovanosti při studiu předmětu. Písemný test - nejméně zvládnuto na 51%. Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

PaedDr. Renata Kovářová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana SwierkoszováPhDr. Jana Swierkoszová