Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nárys speciální pedagogiky (SPG / BKPSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / BKPSP - Nárys speciální pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení oboru speciální pedagogika (spolupracující obory).Kvalita života osob se zdravotním postižením, legislativní podpora.Kapitoly z dějin speciální pedagogiky.Cíle speciální pedagogiky.Předmět speciální pedagogiky.Základní kategorie a pojmy.Faktory integrace, inkluze.Ucelená rehabilitace.Sociální rehabilitace, principy.Pedagogická rehabilitace, principy.Vývoj integrovaného a inkluzívního vzdělávání v ČR a ve světě.

Získané způsobilosti

Orientuje se v terminologii speciální pedagogiky.Získává základní poznatky z jednotlivých speciálně pedagogických disciplín.Získává základní poznatky o úloze integrovaného pedagogicko-psychologického systému.Osvojuje si poznatky z legislativního a kurikulárního rámce edukace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.Má poznatky o ucelené rehabilitaci a jejím významu pro speciálně pedagogickou praxi.Má poznatky o speciálně pedagogikcýh terapiích a jejich významu pro praxi.Orientuje se v systému komunikace AAK.

Literatura

EDELSBERGER, L., a kol. Defektologický slovník. Praha : H+H, 2000. VÍTKOVÁ, M. Integrativní speciální pedagogika - Integrace školní a sociální. Brno : Paido, 2004. ISBN 80-7315-071-9.FRANIOK, P. Kapitoly z teorie speciální pedagogiky. Ostrava : PdF OU, 2003. ISBN 8070422807.PIPEKOVÁ, J. a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky. 2. rozšiřené a přepracované vydání. Brno : Paido, 2006. ISBN 80-7315-120-0.MONATOVÁ, L. Pojetí speciální pedagogiky z vývojového hlediska. Brno : Paido, 1998. ISBN 80-85931-60-5.VALENTA, M. a kol. Přehled speciální pedagogiky a školská integrace. Olomouc : UP, 2003. SLOWÍK, J. Speciální pedagogika. Praha: Grada, 2007. BARTOŇOVÁ, M., VÍTKOVÁ, M. Strategie ve vzdělávání dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Brno : Paido, 2007. ISBN 978-80-7315-158-4.

Požadavky

1. Aktivní účast na tutoriálech2. Zpracování seminární práce k tématům vymezeným obsahem předmětu podle pokynů přednášejícíhoPřímá výuka probíhá v rozsahu 6 hodin formou přednášky s diskusí nad zadanými úkoly.Na začátku výuky daného předmětu jsou studenti seznámeni s jednotlivými tematickými okruhy, které budou odpřednášeny, případně s okruhy, které si vzhledem k časovým možnostem nastudují studenti samostatně. Dále budou seznámeni s odbornou literaturou k daným tematickým okruhům a to jak základní, rozšiřující i doporučenou . Jádrem přímé výuky je přednáška, jádrem nepřímé výuky bude samostudium a četba odborné literatury. Výstupem bude zpracování seminární práce, která se stane významným doplňujícím podkladem ke klasifikaci. Rozsah seminární práce do 15 normostran. Zpracování je možné konzultovat s vyučujícím a to osobně, mailem, nebo telefonicky. Součástí nabídky jsou vyčleněné konzultační hodiny vyučujícího.Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.