Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etopedie (SPG / ETOPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / ETOPE - Etopedie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled učiva:Cvičení1. Problematika záškoláctví: druhy, kritéria hodnocení, prevence, faktory ohrožení, sociální klima, intervence.2. Problematika šikany: formy, kritéria hodnocení, prevence, faktory ohrožení, sociální klima, intervence. Syndrom CAN: roviny, charakteristika ohrožení, intervence sociálního pedagoga.3. Závislostní chování - specifika prevence, vývoj, intervence a rehabilitace v individuální a sociální rovině, vliv závislostního chování na socializaci jedince. Alkoholismus, gambling, nikotinismus - druhy a formy, specifika prevence, vývoj, intervence a rehabilitace v individuální a sociální rovině, vliv závislostního chování na socializaci jedince. Syndrom FAS.4. Agresivní chování - specifika prevence, intervence a rehabilitace v individuální a sociální rovině, vliv agresivního chování na socializaci, edukaci.5. Institut ústavní a ochranné výchovy. Rezidenční výchova: přehled a úkoly jednotlivých zařízení. Integrovaný psychologicko-pedagogický systém.6. Problematika mediace a probace. Alternativní tresty. Spolupráce rodiny se školou a ostatními výchovnými zařízeními.7. Role sociálního pedagoga podpoře edukace dítěte s dispozicí k poruše emocí a chování. Právní rámec pro výkon ústavní a ochranné výchovy, náhradní rodinná péče.8. Prevence: druhy, charakteristika, význam. Poruchy v rodině, nepříznivý výchovný vliv rodiny na vývoj dítěte. Nedostatečná výchovná stimulace rodiny. Funkce rodiny.9. Subkultury a jejich charakteristiky. Problematika etnických skupin v ČR. Integrace minorit jako sociální problém.10. Výchovné prostředky v sociálních prostředích: v rodině, ve škole, v partě apod. Peer programy při podoře edukace dětí s dispozicí k poruše emocí a chování.11. Role nevládních organizací při výchově jedinců s dispozicí k poruše chování (CESOP, Podané ruce, Dům na půli cesty apod.).12. Vliv masmédií, sekt a náboženských hnutí, extremismus a dalších nonkonformních jevů společnosti.

Získané způsobilosti

Orientuje se v terminologii speciální pedagogiky etopedické.Umí charakterizovat druhy poruch chování, zná jejich specifika.Rozlišuje závislostní chování, zná jejich specifika.Získává vědomosti o sociálně patologických jevech společnosti.Zná význam etopedické prevence a intervence.Orientuje se v rezidinční péči a její společenské roli.

Literatura

KUJA, J., FLODER,,J. Etopedie. Praha: Portál, 1998. VITÁSKOVÁ, K. Etopedie - Vybrané okruhy etopedické problematiky. Ostrava: OU v Ostravě, Pedagogická fakulta, 2005. ISBN 80-7368-123-4.MATOUŠEK, O. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. VACEK, P. Morální vývoj v psychologických a pedagogických souvislostech. Hradec Králové: Gaudeamus, 2000. ISBN 80-7041-148-1.VÁGNEROVÁ, M. Patopsychologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 1999. KOUDELKOVÁ, A. Psychologické otázky delikvence. Praha: Victoria Publishing, 1995. STANKOWSKI, A. Sociální patologie. Ostrava: PdF, 2001. MATOUŠEK, O. Ústavní péče. Praha : Portál, 1995. STANKOWSKI, A. Úvod do resocializační pedagogiky. Ostrava: OU, 2003. KOUKOLÍK, F., DRTILOVÁ, J. Vzpoura deprivantů. Praha: Makropulos, 1996.

Požadavky

Požadavky na studenta:- pravidelná docházka na cvičení- aktivní účast ve výuce- zpracování zadaného úkoluStudenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

Mgr. Kateřina Janků, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Janků, Ph.D.doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D.