Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrativní aspekty spec. pedagogiky (SPG / IASP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / IASP - Integrativní aspekty spec. pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Získání znalostí o integrovaném vzdělávání zdravotně postižených žáků, o školské legislativě v ČR umožňující integraci do běžných typů škol, o úkolech diagnostiky v procesu integrace, o poradenském systému a také o současných zahraničních trendech ve školství. Studenti budou seznámeni se všemi druhy postižení a poruch vyskytujících se u žáků zejména v základním školství a s novými technologiemi podporujícími integraci.Program seminářů IASP1.seminář- Literatura, seznámení s požadavky k zápočtu.- Pojem zdravotně postižený.- Fenomén integrace v současném světě - pojetí integrace, modely integrace, sociální aspekty integrace.2. seminář- Pojetí integrativní školní (speciální) pedagogiky.- Legislativa umožňující integrativní vzdělání.- Pojem inkluze.3.seminář- Faktory ovlivňující školní integraci.- Individuální vzdělávací program.4. seminářNáslech ve třídě s integrovaným žákem.5. seminář- Speciálně - pedagogická diagnostika jako předpoklad integrovaného vzdělávání.- Speciálně - pedagogická centra.- Nástin integrace ve světě.6. seminář- Možnosti vzdělávání žáků s mentálním a smyslovým postižením.7. seminář- Možnosti vzdělávání žáků s tělesným postižením a kombinovaným postižením.

Získané způsobilosti

Orientuje se v terminologii speciální pedagogikyDokáže popsat systém a strukturu vzdělávání žáků se speciálními potřebamiOsvojuje si schopnost předjímat situace v rámci integrovaného vzděláváníZískává kompetence k interakci v procesu edukace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Literatura

VÍTKOVÁ, M. A KOL. Integrativní speciální pedagogika. Brno : Paido, 2004. ISBN 80-7315-071-9.JESENSKÝ, J. Kontrapunkty integrace. Praha : Karolinum, 1995. ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha : Portál, 2001. MICHALÍK, J. Školská integrace dětí s postižením. Olomouc : UP, 2000. MERTIN, V. Individuální vzdělávací program. Praha : Portál, 1995. KUBOVÁ, L. Speciálně pedagogická centra. Praha : Septima, 1996. PŘINOSILOVÁ, D. Vybrané okruhy speciálně pedagogické diagnostiky. Brno : MU, 1997.

Požadavky

Docházka na semináře.Příprava a vypracování úkolů prezentovaných na semináři.Písemné vyhotovení individuálního vzdělávacího plánu individuálně integrovaného dítěte.Samostudium a četba odborné literatury zadané vyučujícím. Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. Mgr. Eva Zezulková, Ph.D.