Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopedie 1 (SPG / KPSP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / KPSP1 - Psychopedie 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychopedie jako speciálně pedagogická disciplína. Postavení psychopedie v systému ostatních věd. Pojmové vymezení a terminologie v psychopedii. Definice a pojetí mentální retardace.2. Typy mentální retardace. Hraniční pásmo. Stupně MR.3. Etiologie MR, variabilnost etiologie.4. Specifičnost výchovy a vzdělávání žáků s MR. Determinace výchovy a vzdělávání.5. Cíl a úkoly výchovy žáků s MR, složky výchovy, utváření sebehodnocení a charakteru. Mravní výchova.6. Tělesná výchova v systému výchovy žáků s MR. Hnutí speciálních olympiád.7. Podíl pracovní výchovy v rozvoji osobnosti osob s MR. Speciální a obecné úkoly pracovní výchovy. Intelektové činnosti v pracovní činnosti.8. Estetická výchova žáků s MR, arteterapie, muzikoterapie, dramatoterapie.9. Smyslová a řečová výchova žáků s MR.10. Didaktické zásady a specifičnost vyučovacích metod při vzdělávání žáků s mentální retardací.11. Autismus, etiologie, charakteristika, možnosti vzdělávání, vzdělávací programy, kombinovaná postižení.12. Počátky péče o osoby s MR ve Francii.13. Počátky a rozvoj péče o osoby s MR v ČR.

Získané způsobilosti

Orientuje se ve speciální pedagice psychopedické.Dokáže užívat odbornou terminologii.Zná typy MR, stupně MR, ovládá jejich charkteristiku.Orientuje se ve výchově a vzdělávání žáků s MR.Orientuje se problematice autismu.Orientuje se v historickém vývoji péče o jedince s MR.Zná specifika vzdělávacího procesu v hodinách TV, EV, SM, ŘV apod.

Literatura

ČERNÁ, M. a kol. Česká psychopedie. 1. vydání. Praha : UK Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1565-3.AMERLING, K. Ernestinum: Ústav idiotů jednoty paní sv. Anny v Praze 1883. Praha, 1998. ČERNÁ, M. Kapitoly z psychopedie. Praha, 1995. ŠVARCOVÁ, I. Mentální retardace. Praha : Portál, 2001. KYSUČAN, J. Psychopedie. Olomouc : UP, 1990. VALENTA, M., KREJČÍŘOVÁ, O. Psychopedie - didaktika mentálně retardovaných. Olomouc, 1992. FRANIOK, P., KYSUČAN., J. Psychopedie - speciální pedagogika mentálně retardovaných. Ostrava, 2002. VALENTA, M., MuLLER, O. Psychopedie - teoretické základy a metodika. Praha : Parta, 2003. ISBN 80-7320-039-2.ČERNÁ, M. Rehabilitace mentálně retardovaných tělesnou výchovou. 1. vyd. Praha : UK, 1985. FRANIOK, P. Vzdělávání osob s mentálním postižením. 3.vyd., Ostrava : PdF OU, 2008.

Požadavky

Vypracovat seminární práci - kazuistika mentálně retardovaného žáka, organizace a obsah výchovy mentálně retardovaných v konkrétním zařízení. Orientace v teoretické oblasti mentální retardace a dějinách speciální výchovy mentálně retardovaných . Teoretické a praktické otázky výchovy mentálně retardovaných.Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Jaroslav Kysučan, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.doc. PhDr. Jaroslav Kysučan, CSc.