Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do specifických poruch učení (SPG / KSPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / KSPU - Úvod do specifických poruch učení, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok-SPU - základní pojmy a definice.-Historický exkurz do problematiky SPU.-Příčiny SPU z vývojového hlediska - interdisciplinární přístup.-Společní projevy SPU a jejich vzájemné vztahy.-Specializace mozkových hemisfér, problematika sluchového, zrakového vnímání a dalších projevů.2. blok-Charakteristické projevy dyslexie, nástin reedukace.-Charakteristické projevy dysgrafie, nástin reedukace.-Charakteristické projevy dysortografie, nástin reedukace.-Charakteristické projevy dyskalkulie, nástin reedukace.-Charakteristika ostatních typů SPU se zaměřením na dyspraxii.3. blok-Rizika SPU v předškolním věku, diagnostické manuály.-Diagnostika v ZŠ a školských poradenských zařízeních.-Výstupy ze školských poradenských zařízení směrem k žákům s SPU na základě legislativních opatření.-Obecné formy a metody práce uplatňované při reedukaci SPU, IVP.

Získané způsobilosti

Osvojuje si základní kategorie v oblasti specifických poruch učení (SPU).Získává přehled o poznání Spu z hlediska historického vývoje a příčin SPU.Chápe problematiku SPU z pohledu interdisciplinárního přístupu.Chápe problematiku SPU v teoretické rovině - vzájemné vztahy jednotlivých poruchZná společné projevy SPU a umí je dokumentovat na konkrétní situaci.Rozpozná charakteristické projevy jednotlivých SPU.Rozpozná rizika SPU v předškolním věku.Orientuje se v pedagické diagnostice vzhledem k SPU.Zná postup při diagnostice SPU v školských poradenských zařízeních.Chápe problematiku SPU z hlediska vývoje žáků (předškolní věk, mladší školní věk, atd.)Seznamuje se s reedukačními postupy, které se osvědčily v praci. Osvojuje si poznatky nutné k vytvoření individuálního vzdělávacího plánu.Seznamuje se s legislativními podklady, které umožňují vzdělávání žáků s SPU.Získává orientaci v kurikulárních dokumentech z hlediska vzdělávání žáků s SPU.

Literatura

NOVÁK, J. Dyskalkulie , specifické poruchy počítání. Litomyšl : Augusta, 1997. MATĚJČEK, Z. Dyslexie, specifické poruchy učení. Jinočany : H a H, 1995. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-800-7.SWIERKOSZOVÁ, J. Sdecitické boruchy umečí. Ostrava : PdF OU, 2002. SWIERKOSZOVÁ, J. Specifické poruchy chování diagnostika - reedukace. Ostrava : Pdf OU, 2006. KOVÁŘOVÁ, R. Specifické poruchy učení ve školní praxi. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2013. ISBN 978-80-7464-466-5.KIRBYOVÁ, A. Nešikovné dítě, dyspraxie a další poruchy motoriky. Praha : Portál, 2000. MICHALOVÁ, Z. Sondy do specifických poruch chování. Havlíčkův Brod, 2007. ISBN 80-7311-075-X.POKORNÁ, V. Teorie a náprava vývojových poruch učení a chování. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-570-9.

Požadavky

Plnění úkolů dle zadání vyučujícího (v průběhu semestru)Písemný zápočetStudenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

PaedDr. Renata Kovářová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Renata Kovářová, Ph.D.