Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logopedie (SPG / LOGOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / LOGOP - Logopedie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Logopedie jako vědní disciplína, její význam, základní kategorie, nástin historického vývoje oboru.Koncepce studia logopedie, metody a prostředky logopedické intervence, organizace logopedické péče v ČR.Vztah logopedie k ostatním vědním oborům s důrazem na vztah k fonetice, fonologii a foniatrii.Podmínky a etapy ontogenetického vývoje řeči, diferenciační schopnosti mozku, řeč ve vztahu k psychickým procesům.Fyziologické zvláštnosti ve vývoji řeči, nejčastější poruchy řeči v předškolním a mladším školním věku, jejich důsledky z hlediska školní úspěšnosti.Logopedická prevence, její cíle, základní principy primární logopedické prevence.Pedagogická diagnostika v preprimárním a primárním vzdělávání, orientační diagnostika vývoje řeči, orientační diagnostika fonémického uvědomování.Rozvoj komunikativní kompetence v rámcových vzdělávacích programech (aktivity podporující rozvoj řeči).Metody a prostředky uplatňované při vývoji řeči, řečový vzor, význam hry.Integrovaný žák s narušenou komunikační schopností, podmínky integrace. Přístupy k žákům s projevy narušené komunikační schopnosti.

Literatura

KLENKOVÁ, J. Kapitoly z logopedie II., III. Brno : Paido, 2000. ISBN 80-85931-1.Zezulková, E. Logopedická prevence v předškolním věku. Ostrava : Ostravská univerzita, 2008. Dvořák, J. Logopedický slovník. Žďár nad Sázavou : Logopaedica clinica, 2001. Klenková, J. Logopedie. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1110-9.Zezulková, E. Žák s narušenou komunikační schopností v procesu edukace. Ostrava : Ostravská univerzita, 2009. SOVÁK, M. Uvedení do logopedie. Praha: SPN, 1981. LECHTA, V. a kol. Diagnostika narušené komunikační schopnosti. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-801-5.Lechta, V. Logopedické repetitorium. Bratislava : SPN, 1990.

Požadavky

Zkouška podle okruhů zadaných vyučujícím.Studenti jsou hodnoceni následovně:A - 91-100 b. B - 81-90 b. C - 71-80 b. D - 61-70 b. E - 51-60 b. F - 0-50 b.

Garant

doc. Mgr. Eva Zezulková, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Eva Zezulková, Ph.D.