Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logopedická prevence (SPG / LOPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / LOPR - Logopedická prevence, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je přehled všech etap vývoje řeči a přehled nejčastějších druhů narušené komunikační schopnosti v dětském věku. Studenti budou seznámeni s materiály a postupy, jak působit na dítě s cílem co nejefektivněji ovlivnit jeho vývoj řeči. Získají poznatky o orientační diagnostice řečového vývoje.1. Logopedie jako vědní obor; základní terminologie v logopedii.2. Logopedická prevence, stupně, hlavní úkoly.3. Vnější a vnitřní podmínky vývoje řeči.4. Etapy ontogenetického vývoje řeči, fyziologické zvláštnosti.5. Výchova řeči v základní škole.6. Komunikační kompetence pedagoga, zásady řečového vzoru.7. Přehled nejčastějších druhů narušené komunikační schopnosti u žáků.8. Důsledky narušené komunikační schopnosti v procesu edukace.9. Vybrané oblasti orientačního posouzení řeči.10. Organizace logopedické péče v ČR.11. Podmínky integrovaného vzdělávání žáka s narušenou komunikační schopností.

Získané způsobilosti

Způsobilosti studenta:Osvojuje si základní kategorie v logopedii.Získává přehled o organizaci logopedické péče v ČR.Získává orientaci v kurikulárních dokumentech z hlediska osvojování komunikativních kompetencí.Ověřuje si možnosti orientační logopedické diagnostiky.Získává schopnost používat principy primární logopedické prevence.Orientuje se v jazykových rovinách a dokáže porovnat s normou.Analyzuje proces osvojování řeči.Chápe logopedii jako interdisciplinární obor.Umí popsat podmínky vývoje řeči.Osvojuje si poznatky o průběhu ontogenetického vývoje řeči.Analyzuje správný řečový vzor, navrhuje hrové činnosti pro rozvoj řeči.Zná profesní a zájmové organizace související s oborem logopedie.

Literatura

Zezulková, E. Logopedická prevence. Ostrava : Ostravská univerzita, 2006. Lechta, V. Logopedické repetitorium. Bratislava : SPN, 1990. Dvořák, J. Logopedický slovník. Žďár nad Sázavou : Logopaedica clinica, 2001. Klenková, J. Logopedie. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1110-9.Sovák, M. Logopedie. Praha : SPN, 1981. Kutálková, D. Logopedická prevence. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7367-056-9.Zezulková, E. Logopedická prevence v předškolním věku. Ostrava : Ostravská univerzita, 2008. Zezulková, E. Žák s narušenou komunikační schopností v procesu edukace. Ostrava : Ostravská univerzita, 2009.

Požadavky

docházka na semináře;aktivní zapojení do diskuse k tématu na základě studia odborné literatury a dalších doporučených zdrojů;písemný test;Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. Mgr. Eva Zezulková, Ph.D.