Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy speciální pedagogiky (SPG / OZSPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / OZSPE - Základy speciální pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky zaměřené na tyto tématické okruhy:1. Speciální pedagogika v soustavě věd, současné pojetí speciální pedagogiky.2. Základní terminologie k označení osob s postižením.3. Příčiny postižení, sekundární důsledky postižení.4. Prevence postižení, stupně prevence.5. Speciálně pedagogické postupy.6. Komplexní systém péče o osoby s postižením.7. Cíl speciální pedagogiky - socializace.8. Výchovně vzdělávací speciálně pedagogická zařízení.9. Současné tendence ve vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.10. Školní integrace a inkluzívní vzdělávání. Stupně školní integrace, základní podmínky pro zajištění školní integrace. Individuální vzdělávací plán.11. Vývoj péče o osoby s postižením. Vývojové etapy postojů k postiženým. Počátky a vývoj školního vzdělávání dětí s postižením v ČR.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti a vědomosti z oblasti speciální pedagogiky. Orientuje se v trendech edukačního speciálně pedagogického procesu. Ovládá problematiku různých konkrétních postižení. Umí posoudit příčiny a symptomy postižení. Získává znalosti ohledně nápravných metod.Osvojuje si znalosti ohledně integrace, socializace a inkluze osob s postižením. Kriticky pracuje s problematikou úspěšnosti začleňování postižených do škol a běžného života.

Literatura

nullVÍTKOVÁ, M. Integrativní školní ( speciální ) pedagogika - základy, teorie, praxe. Brno: PdF MU, 2004. ISBN 80-86633-25-5.PIPEKOVÁ, J. a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky. 2.vyd. Brno : Paido, 2006. ISBN 80-85931-65-.VALENTA, M. a kol. Přehled speciální pedagogiky a školská integrace. Olomouc : UP, 2003. ZEZULKOVÁ, E. Speciální pedagogika - úvod do problematiky. Ostrava: OU, 2006. FRANIOK, P. Speciální pedagogika - vybrané problémy. Ostrava : PdF OU, 2006. MICHALÍK, J. Školská integrace dětí s postižením. Olomouc : UP, 2000.

Požadavky

Průběžné plnění korespondenčních úkolů, seminární práce na zadané téma, úspěšné splnění ústní závěrečné zkoušky.Studenti jsou hodnoceni následovně:A - 91-100 b. B - 81-90 b. C - 71-80 b. D - 61-70 b. E - 51-60 b. F - 0-50 b.

Garant

Mgr. Kateřina Janků, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Janků, Ph.D.Mgr. Helena Mravcová