Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopedie 2 (SPG / PPSP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / PPSP2 - Psychopedie 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

SPG/KPSP2 - Psychopedie 2Program přednášek:1. Právní postavení osob s MR - studium konkrétních dokumentů.2. Etiologie MR - prezentace kazuistik, videozáznam.3. Downův syndrom - etiologie, charakteristika možnosti výchovy a vzdělávání, období dospělosti. Prezentace kazuistik k úspěšné socializaci jedinců s DS.4. Organizační zajištění diagnostiky, výchovy a vzdělávání dětí s MR - SPC, školská zařízení, integrované vzdělávání žáků s MR - doložit příklady úspěšné integrace.5. Hospitace ve ZvŠ v 1. a 2. ročníku.6. Pomůcky ve vzdělávání žáků s MR - metodický postup při aplikaci některých pomůcek pro smyslovou výchovu, SNOEZELEN.7. Prostředky pracovní výchovy žáků s MR. Úloha speciálně pedagogické diagnostiky - využití pozorovací karty.8. Příklady metodických postupů při aplikaci některých druhů terapie.9. Výchova osob s MR v ÚSP - hospitace v hodinách ergoterapie.10. Hospitace v 6.-9.ročníku ZvŠ (tělesná výchova, pracovní vyučování) - aplikace didaktických zásad a vyučovacích metod.11. Řečové programy ve vztahu k symptomatickým poruchám řeči.12. Dějiny péče o osoby s MR v dokumentech.

Literatura

ŠVARCOVÁ, I. Mentální retardace. Praha, 2001. KYSUČAN, J. Psychopedie. Olomouc : UP, 1990. VALENTA, M., KREJČÍŘOVÁ, O. Psychopedie - didaktika mentálně retardovaných. Olomouc, 1992. FRANIOK, P., KYSUČAN., J. Psychopedie - speciální pedagogika mentálně retardovaných. Ostrava, 2002. VALENTA, M., MuLLER, O. Psychopedie - teoretické základy a metodika. Praha : Parta, 2003. ISBN 80-7320-039-2.ČERNÁ, M. Kapitoly z psychopedie. Praha, 1995. ČERNÁ, M. Rehabilitace mentálně retardovaných tělesnou výchovou. 1. vyd. Praha : UK, 1985. ŠVARCOVÁ, J. Vzdělávací program pomocná škola. Praha, 1998. ŠVARCOVÁ, J. Vzdělávací program zvláštní škola. Praha, 1998.

Požadavky

Absolvování náslechové praxe ve zvláštní a pomocné škole a ve výchovných zařízeních (stacionáře, ÚSP). Aplikace metodických postupů ve výchově a vzdělávání dětí s mentální retardací.Studenti jsou hodnoceni následovně:A - 91-100 b. B - 81-90 b. C - 71-80 b. D - 61-70 b. E - 51-60 b. F - 0-50 b.

Garant

doc. PhDr. Jaroslav Kysučan, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jaroslav Kysučan, CSc.