Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopedie (SPG / PS1DV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / PS1DV - Psychopedie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PSYCHOPEDIE - SPG/PS1DVPřednášky:1. Psychopedie jako speciálně pedagogická disciplína. Postavení psychopedie v systému ostatních věd. Pojmové vymezení a terminolgie v psychopedii. Pojem mentální retardace.2. Typy mentální retardace. Hraniční pásmo. Stupně MR.3. Specifičnost výchovy a vzdělávání žáků s mentální retardací. Determinace výchovy a vzdělávání.4. Humanizace životních podmínek osob s mentální retardací. Práva pro osoby s MR, mezinárodní deklarace. Organizační závěry podporující humanizaci a valorizaci života.5. Tělesná výchova v systému výchovy žáků s mentální retardací. Speciální olympiády.6. Terapie ve speciálně pedagogické péči o osoby s mentální retardací (hipoterapie, ergoterapie, kanisterapie, arteterapie, dramatoterapie, metody bazální stimulace).7. Vývoj péče o mentálně retardované v zahraničí a v ČR. Současné zahraniční a domácí trendy.Semináře:1. Úvod, studijní literatura, požadavky k zápočtu: účast v seminářích, eventuální přednesení referátu, účast na hospitaci ve speciálním školském zařízení psychopedického typu, zpracování a odevzdání 2 hospitačních záznamů, vzor hospitačního záznamu2. Postavení psychopedie v české speciální pedagogice, pojem mentální retardace, pojmy příbuzné, definice, rozbor, spolupracující obory psychopedické, etiologie MR, druhy mentální retardace, stupně MR - odkaz na přednášku3. osobnost mentálně retardovaného jedince, vychovatelnost a vzdělavatelnost mentálně retardovaných osob. Školy a zařízení psychopedického typu - úvod.4. Struktura škol, speciálních tříd, zařízení psychopedického typu, jejich charakteristika, nástin vzdělávacích programů, standardy. Pedagogická integrace dětí s mentální retardací.5. Hospitace ve škole, školském zařízení psychopedického typu. Zpracování hospitačních záznamů. Domluva termínů zkoušky.6. Jedinec s autistickými rysy. Kahnerův syndrom, variabilita. Dětský autismus. Význam včasné diagnózy. Výchova a vzdělávání dítěte s autistickými rysy. Odevzdání seminárních prací - hospitačních záznamů.7. Hodnocení seminárních prací.

Získané způsobilosti

Orientace v odborné terminologii speciální pedagogiky psychopedické.Umí definovat a charakterizovat stupně, typy a druhy MR.Orientuje se v terapiích speciální pedagogiky, zná jejich uplatnění.Orientuje se ve vývoje péče o handicapované s MP.

Literatura

Černa, M. kapitoly z psychopedie. Praha, UK, 1995. Švarcová, I. Mentální retardace. Praha, Portál, 2000. Bajo, J., Vašek, Š. Pedagogika mentálne postihnutých. Bratislava, Sapientia, 1994. Valenta, M., Krejčířová, O. Psychopedie. Netopýr, 1997. Franiok, P., Kysučan, J. Psychopedie - speciální pedagogika mentálně retardovaných. Ostrava, PdF OU, 2002. Kysučan, J. Psychopedie - teorie výchovy mentálně retadovaných. Olomouc, UP. Vítková, M. Podpora vzdělávání dětí a žáků s těžkým mentálním postižením. Praha, IPPP, 2001. Švarcová, I. Vzdělávací program pomocná škola. Praha, Septima, 1998. Švarcová, I. Vzdělávací program zvláštní škola. Praha, Septima, 1998.

Požadavky

Požadavky k ústní zkoušce vyplývají z obsahu přednášek a seminářů.Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.