Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nárys speciální pedagogiky (SPG / PSPEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / PSPEC - Nárys speciální pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Speciální pedagogika v soustavě věd, současné pojetí speciální pedagogiky, základní terminologie k označení osob s postižením.-Příčiny postižení, sekundární důsledky postižení. Prevence postižení, stupně prevence.-Speciálně pedagogické postupy. Komplexní systém péče o osoby s postižením.-Cíl speciální pedagogiky - socializace.-Edukace žáků se speciálními potřebami - legislativní opatření.-Výchovně vzdělávací speciálně pedagogická zařízení.-Současné tendence ve vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Školní integrace a inkluzivní vzdělávání. Stupně školní integrace. Individuální vzdělávací plán.-Poradenské služby, školská poradenská zařízení - PPP, SPC, školní poradenská pracoviště.-Lidská práva v oblasti péče o osoby se zdravotním postižením.-Vývoj péče o osoby s postižením. Vývojové etapy postojů k postižením. Počátky a vývoj školního vzdělávání dětí s postižením v ČR.

Získané způsobilosti

-Orientuje se v základní terminologii oboru speciální pedagogika-Má základní poznatky ohledně současného pojetí speciální pedagogiky-Umí definovat příčiny postižení-Vymezí sekundární důsledky postižení a jejich vztah ke člověku-Popíše cíl speciální pedagogiky a hlavní zaměření v praxi - socializaci a začleňování osob s postižením do společnosti-Má poznatky o aktuálním vzdělávání dětí a žáků s postižením-Umí popsat vzdělávací systém dětí a žáků se speciálními potřebami v ČR-Orientuje se v poradenském systému pro děti a žáky se speciálními potřebami v ČR-Má základní informace o historii péče o postižené v průběhu dějin-Osvojuje si legislativu, která se týká zejména vzdělávání dětí a žáků se speciálními potřebami.

Literatura

VÍTKOVÁ, M. a kol. Integrativní speciální pedagogika. Integrace školní a sociální. Brno : Paido, 2004. ISBN 978-80-7315-071-9.JANKŮ, K. Integrativní speciální pedagogika. 2. přepr. vyd. Ostrava : PdF OU, 2013. ISBN 978-80-7464-319-4.PIPEKOVÁ, J. et al. Kapitoly ze speciální pedagogiky. 3. přepr. a rozš. vyd. Brno : Paido, 2010. ISBN 978-80-7315-198-0.VALENTA, M. a kol. Přehled speciální pedagogiky. Praha : Portál, 2014. ISBN 978-80-262-0602-6.ZEZULKOVÁ, E. Speciální pedagogika - Úvod do problematiky. Ostrava : PdF OU, 2004. ISBN 978-80-7368-017-3.

Požadavky

Účast na seminářích - 80%Písemný test Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.Mgr. Igor Hampl, Ph.D.Mgr. Kateřina Janků, Ph.D.