Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopedie I (SPG / PSY1R)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / PSY1R - Psychopedie I, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychopedie jako speciálně pedagogická disciplína. Postavení psychopedie v systému ostatních věd. Pojmové vymezení a terminologie v psychopedii. Definice a pojetí mentální retardace.Typy mentální retardace. Hraniční pásmo. Stupně MR.Etiologie MR, variabilnost etiologie.Specifičnost výchovy a vzdělávání žáků s MR. Determinace výchovy a vzdělávání.Cíl a úkoly výchovy žáků s MR, složky výchovy, utváření sebehodnocení a charakteru. Mravní výchova.Tělesná výchova v systému výchovy žáků s MR. Hnutí speciálních olympiád.Podíl pracovní výchovy v rozvoji osobnosti osob s MR. Speciální a obecné úkoly pracovní výchovy. Intelektové činnosti v pracovní činnosti.Estetická výchova žáků s MR, arteterapie, muzikoterapie, dramatoterapie.Smyslová a řečová výchova žáků s MR.Didaktické zásady a specifičnost vyučovacích metod při vzdělávání žáků s mentální retardací.Autismus, etiologie, charakteristika, možnosti vzdělávání, vzdělávací programy, kombinovaná postižení.Počátky péče o osoby s MR ve Francii.Počátky a rozvoj péče o osoby s MR v ČR.Právní postavení osob s MR - studium konkrétních dokumentů.Etiologie MR - prezentace kazuistik, videozáznam.Downův syndrom - etiologie, charakteristika možnosti výchovy a vzdělávání, období dospělosti. Prezentace kazuistik k úspěšné socializaci jedinců s DS.Organizační zajištění diagnostiky, výchovy a vzdělávání dětí s MR - SPC, školská zařízení, integrované vzdělávání žáků s MR - doložit příklady úspěšné integrace.Hospitace v základních školách, vzdělávajících žáky podle RVP ZV - LMP.Pomůcky ve vzdělávání žáků s MR - metodický postup při aplikaci některých pomůcek pro smyslovou výchovu, SNOEZELEN.Prostředky pracovní výchovy žáků s MR. Úloha speciálně pedagogické diagnostiky - využití pozorovací karty.Příklady metodických postupů při aplikaci některých druhů terapie.Výchova osob s mentálním postižením v zařízeních poskytujících sociální služby - hospitace v hodinách ergoterapie.Aplikace didaktických zásad a vyučovacích metod u žáků s mentálním postižením.Řečové programy ve vztahu k symptomatickým poruchám řeči.Dějiny péče o osoby s MR v dokumentech.

Získané způsobilosti

Orientuje se ve speciální pedagice psychopedické.Dokáže užívat odbornou terminologii.Zná typy MR, stupně MR, ovládá jejich charkteristiku.Orientuje se ve výchově a vzdělávání žáků s MR.Orientuje se problematice autismu.Orientuje se v historickém vývoji péče o jedince s MR.Zná specifika vzdělávacího procesu v hodinách TV, EV, SM, ŘV apod.Orientace v odborné terminologii speciální pedagogiky psychopedické.Umí definovat a charakterizovat stupně, typy a druhy MR.Orientuje se v terapiích speciální pedagogiky, zná jejich uplatnění.Orientuje se ve vývoje péče o handicapované s MP.Zná charakteristiku Downova syndromu.

Literatura

ČERNÁ, M. a kol. Česká psychopedie. 1. vydání. Praha : UK Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1565-3.AMERLING, K. Ernestium: Ústav idiotů jednoty paní sv. Anny v Praze 1983. Praha : PdF UK, 1998. ČERNÁ, M. Kapitoly z psychopedie. Praha, 1995. Švarcová, I. Mentální retardace. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-821-X.KYSUČAN, J. Psychopedie. Olomouc : UP, 1990. FRANIOK, P., KYSUČAN, J. Psychopedie - speciální pedagogika mentálni retardovaných. Ostrava: PdF OU, 2003. VALENTA, M., MÜLLER, O. Psychopedie - teoretické základy a metodika. Praha, Parta, 2003. ISBN 80-7320-039-2.Valenta, M., Krejčířová, O. Psychopedie -didaktika mentálně retardovaných. Olomouc, 1992. ČERNÁ, M. Rehabilitace mentálně retardovaných tělesnou výchovou. 1. vyd. Praha : UK, 1985. FRANIOK, P. Vzdělávání osob s mentálním postižením. 2.vyd., Ostrava: PdF OU, 2007. Švarcová, J. Vzdělávací program pomocná škola. Praha, 1998. Švarcová, J. Vzdělávací program zvláštní škola. Praha, 1998.

Požadavky

Vypracovat seminární práci - kazuistika mentálně retardovaného žáka, organizace a obsah výchovy mentálně retardovaných v konkrétním zařízení. Orientace v teoretické oblasti mentální retardace a dějinách speciální výchovy mentálně retardovaných . Teoretické a praktické otázky výchovy mentálně retardovaných.Absolvování náslechové praxe ve školách, školských zařízeních a institucích poskytujících sociální služby. Aplikace metodických postupů ve výchově a vzdělávání dětí/žáků s mentálním postižením.Studenti jsou hodnoceni následovně:A - 91-100 b. B - 81-90 b. C - 71-80 b. D - 61-70 b. E - 51-60 b. F - 0-50 b.