Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukace osob v sociálních zařízeních (SPG / SNESZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / SNESZ - Edukace osob v sociálních zařízeních, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled látky: ( semináře )1. Charakteristika zařízení ÚSP, cíl, poslání, legislativa.2. Charakteristika alternativních zařízení v sociálním resortu, jejich struktura, cíl a klientela.3. Vymezení a specifika klientely zařízení v ÚSP a v alternativních sociálních zařízeních.4. Struktura edukačního procesu, jeho podmínky, vymezení, náplň, organizace.5. Metody a postupy práce v sociálních zařízeních, specifické techniky a druhy činností v závislosti na zúčastněných odbornících.6. Efektivita a rizika institucionální péče v ČR.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v organizaci sociálních zařízení u nás.Umí posoudit druh zařízení a také možnosti pro danou klientelu.Student si osvojuje legislativu, která se soc.zařízení v ČR týká.Umí kriticky posoudit pozitiva i negativa sociální a ústavní péče.Ovládá a zná metody a postupy, které se v těchto zařízeních využívají u uživatelů se spec.potřebami.Student zná strukturu a systém soc.zařízení také z praxe. (Hospitační praxe)

Literatura

Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. SEKERA, J. Mikrořízení a interpersonální vztahy v organizacích ústavní výchovy. Ostrava: PdF OU, 2001. ISBN 80-7042-187-8.VALENTA, M. Péče o mentálně postižené v zahraničí. olomouc, 1994. FRANIOK, P., KYSUČAN., J. Psychopedie - speciální pedagogika mentálně retardovaných. ostrava, 2002. VALENTA, M., MÜLLER, O. Psychopedie - teoretické základy a metodika. Praha, Parta, 2003. ISBN 80-7320-039-2.Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Slon, 1993. MATOUŠEK, O. KROFTOVÁ. Ústavní péče. Praha: Portál, 1995. FRANIOK, P. Vzdělávání osob s mentálním postižením. 3.vyd., Ostrava : PdF OU, 2008.

Požadavky

Seminární práce na téma: Aktuální pojetí ÚSP v rámci České republiky a v zahraničí.Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Jaroslav Kysučan, CSc.