Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Repetitorium lékařské propedeutiky (SPG / SNREP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / SNREP - Repetitorium lékařské propedeutiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Anatomie nervového systému,neuron a reflexní činnost,motorický a senzitivní systém a jeho poruchy,periferní nervový a vegetativní autonomní systém, mozkové nervy, retikulární formace mozkového kmene, mozková kůra, funkční asymetrie mozkových hemisfér.2. Vývoj nervového systému s přihlédnutím k dětskému věku. Neurologické syndromy, jejich význam v dětském věku - diagnostické a terapeutické přístupy k nim (Vojtova metoda, Bobath, Kabát).3. Pohybový aparát, vývoj hybnosti v jednotlivých obdobích, jejich ovlivnění. Dětské mozková obrna, LMD jako frekventní formy nervových poruch u dětí, jejich vznik, vývoj a léčebné přístupy k nim. Epilepsie, bolesti hlavy, dětské neurózy, úrazy CNS.

Získané způsobilosti

Orientuje se v problematice základních neurologických poruch.Orientuje se v základních neurologických syndromech, zná jejich diagnostické a terapeutické přístupy. Získá poznatky vážící se k syndromům, dětským neurózám, epilepsií apod.Orientuje se v odborné terminologii.Orientuje se v anatomii nervového systému.

Literatura

KÁŠ, S. Neurologie v běžné lékařské praxi. Praha : Grada - Avicenum, 1997. Lesný, I., Brázdilová, N. Obecná vývojová neorologie. Avicenum, Praha, 1988. ZEMÁNKOVÁ, M. Pohyb nad zlato. Olomouc : Hanex, 1996. KADAŇKA, Z. Učebnice obecné neurologie. Brno : MU, 1996. LESNÝ, I. Základy neurologie a psychiatrie pro speciální pedagogy. Praha : SPN, 1989.

Požadavky

Ústní zkouška proběhne dle stanovených okruhů otázek a problematiky uvedené v obsahu předmětu.Studenti jsou hodnoceni následovně:A - 91-100 b. B - 81-90 b. C - 71-80 b. D - 61-70 b. E - 51-60 b. F - 0-50 b.

Garant

prof. MUDr. Anton Pelikán, DrSc.

Vyučující

MUDr. Hana Medřickáprof. MUDr. Anton Pelikán, DrSc.