Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ORL a foniatrie (SPG / SORLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / SORLF - Základy ORL a foniatrie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Anatomie sluchového ústrojí - zevní, střední, vnitřní ucho, centrální část sluchového ústrojí, sluchová dráha, vývoj sluchového orgánu. Anatomie artikulační a dýchací soustavy.2. Fyziologie slyšení - kostní a vzdušné vedení. Sluch a věk, sluch a řeč, mluvní a zvuková stránka řeči. Vyšetření sluchu u dětí - hračkami, řečí a ladičkami.3. Poruchy hlasu, sluchu a řeči. Včasná reedukace. Audiologie, audiogram. Poruchy hlasu organického a funkčního charakteru.

Získané způsobilosti

Zná anatomii sluchového ústrojí.Dokáže popsat vývoj sluchového orgánu.Zná anatomii artikulační a dýchací soustavy.Chápe a dokáže popsat fyziologii slyšení.Ovládá vzájemné vztahy sdělovacího procesu se zaměřením na sluch a řeč.Získává dovednost provést vyšetřit sluch hračkami, ladičkami, řečí.Orientuje se v základní klasifikaci poruch hlasu, sluchu a řeči.Umí vysvětlit termíny foniatrie, ORL, audiologie, audiogram.Je způsobilý provádět reedukační sluchová cvičení.

Literatura

LEJSKA, M. Foniatrie pro speciální pedagogy. Brno : Paido, 2000. FLORIÁNOVÁ, P., ŠLAPÁK, I. Kapitoly z otorinolaringologie a foniatrie. Brno : Paido, 1999. LEJSKA, M. Poruchy verbální komunikace a foniatrie. Brno : Paido, 2003. LEJSKA, M. Praktická audilogie. Brno : ILF, 1999. LECHTA, V. a kol. Diagnostika narušenej komunikačnej schopnosti. Martin, 2002. ISBN 80-88824-18-4.KIML, J. Základy foniatrie. Praha : Avicenum, 1978.

Požadavky

Zápočet: znalosti a vědomosti z obsahu přednášek uvedených v anotaci předmětu WORLF.Účast ve výuce - 80%.Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

MUDr. Zdeňka Skeřilová

Vyučující

MUDr. Eva HavlíkováMUDr. Zdeňka Skeřilová