Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specifické poruchy učení v ZŠ (SPG / SPORU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / SPORU - Specifické poruchy učení v ZŠ, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Legislativní ukotvení jedinců s SPU - žák s SPU do roku 19902. Legislativní ukotvení jedinců s SPU - žák s SPU po roce 19903. Aktuální situace SPU na ZŠ4. Základní charakteristika SPU5. Typy SPU6. Projevy a příčiny SPU7. Kompetence učitele ve vztahu k žákům s SPU8. Od diagnostiky k podpoře žáka s SPU9. Reedukace SPU10. Podpůrná a vyrovnávací opatření a IVP11. Subjektivní problémy žáka se SPU

Získané způsobilosti

Osvojuje si základní kategorie v oblasti specifických poruch učení (SPU).Získává základní přehled o poznání SPU z hlediska historického vývoje a příčin SPU.Chápe problematiku SPU z pohledu interdisciplinárního přístupu.Chápe problematiku SPU v teoretické rovině - vzájemné vztahy jednotlivých poruchZná společné projevy SPU a umí je dokumentovat na konkrétní situaci.Rozpozná charakteristické projevy jednotlivých SPU.Orientuje se v pedagogické diagnostice vzhledem k SPU.Chápe problematiku SPU z hlediska vývoje žáků (předškolní věk, mladší školní věk, atd.)Seznamuje se s reedukačními postupy, které se osvědčily v praci. Osvojuje si poznatky nutné k vytvoření individuálního vzdělávacího plánu.Seznamuje se s legislativními podklady, které umožňují vzdělávání žáků s SPU.Získává orientaci v kurikulárních dokumentech z hlediska vzdělávání žáků s SPU.

Literatura

NOVÁK, J. Dyskalkulie , specifické poruchy počítání. Litomyšl: Augusta, 1997. MATĚJČEK, Z. Dyslexie - specifické poruchy učení. Praha, 1995. RIEFOVÁ, S.F. Nesoustředěné a neklidné dítě ve škole. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-287-4.KIRBYOVÁ, A. Nešikovné dítě, dyspraxie a další poruchy motoriky. Praha: Portál, 2001. Zelinková, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha, 2001. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení: dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie, dyspraxie, ADHD. Praha, 2003. Train, A.:. Specifické poruchy chování a pozornosti. Praha: Portál, 1997. POKORNÁ, V. Teorie, diagnostika a náprava specifických poruch učení. Praha: Portál, 1997. ISBN 80-7178-135-5.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích - 70%Úspěšné splnění zápočtového testuStudenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

PaedDr. Renata Kovářová, Ph.D.