Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do specifických poruch učení (SPG / SSPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / SSPU - Úvod do specifických poruch učení, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. SPU - základní pojmy a definice.2. Historický exkurz do problematiky SPU.3. Příčiny SPU z vývojového hlediska - interdisciplinární přístup.4. Společné projevy SPU a jejich vzájemné vztahy.5. Specializace mozkových hemisfér, problematika sluchového, zrakového vnímání a dalších projevů.6. Charakteristické projevy dyslexie, nástin reedukace.7. Charakteristické projevy dysgrafie, nástin reedukace.8. Charakteristické projevy dysortografie, nástin reedukace.9. Charakteristické projevy dyskalkulie, nástin reedukace.10. Charakteristika ostatních typů SPU se zaměřením na dyspraxii.11. Rizika SPU v předškolním věku, diagnostické manuály.12. Diagnostika v ZŠ a školských poradenských zařízeních.13. Výstupy ze školských poradenských zařízení směrem k žákům s SPU na základě legislativních opatření.14. Obecné formy a metody práce uplatňované při reedukaci SPU, IVP.

Získané způsobilosti

Osvojuje si základní kategorie v oblasti specifických poruch učení (SPU).Získává přehled o poznání SPU z hlediska historického vývoje a příčin SPU.Chápe problematiku SPU z pohledu interdisciplinárního přístupu.Chápe problematiku SPU v teoretické rovině - vzájemné vztahy jednotlivých poruchZná společné projevy SPU a umí je dokumentovat na konkrétní situaci.Rozpozná charakteristické projevy jednotlivých SPU.Rozpozná rizika SPU v předškolním věku.Orientuje se v pedagogické diagnostice vzhledem k SPU.Zná postup při diagnostice SPU v školských poradenských zařízeních.Chápe problematiku SPU z hlediska vývoje žáků (předškolní věk, mladší školní věk, atd.)Seznamuje se s reedukačními postupy, které se osvědčily v praci. Osvojuje si poznatky nutné k vytvoření individuálního vzdělávacího plánu.Seznamuje se s legislativními podklady, které umožňují vzdělávání žáků s SPU.Získává orientaci v kurikulárních dokumentech z hlediska vzdělávání žáků s SPU.

Literatura

NOVÁK, J. Dyskalkulie , specifické poruchy počítání. Litomyšl : Augusta, 1997. MATĚJČEK, Z. Dyslexie, specifické poruchy učení. Jinočany : H a H, 1995. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-800-7.SWIERKOSZOVÁ, J. Sdecitické boruchy umečí. Ostrava : PdF OU, 2002. SWIERKOSZOVÁ, J. Specifické poruchy chování diagnostika - reedukace. Ostrava : Pdf OU, 2006. KOVÁŘOVÁ, R. Specifické poruchy učení ve školní praxi. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2013. ISBN 978-80-7464-466-5.KIRBYOVÁ, A. Nešikovné dítě, dyspraxie a další poruchy motoriky. Praha : Portál, 2000. MICHALOVÁ, Z. Sondy do specifických poruch chování. Havlíčkův Brod, 2007. ISBN 80-7311-075-X.POKORNÁ, V. Teorie a náprava vývojových poruch učení a chování. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-570-9.

Požadavky

Účast na seminářích - 75%Účast na náslechové praxiPísemný zápočetStudenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

PaedDr. Renata Kovářová, Ph.D.