Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Surdopedie (SPG / SURDO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / SURDO - Surdopedie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program seminářů předmětu SURDO ( 7 týdnů / 2 hod. )1. Vymezení základních termínů a pojmů oboru surdopedie; historický přístup ke vzdělávání sluchově postižených.2. Anatomie sluchového orgánu; metody vyšetření sluchu - sluchové zkoušky, audiometrie, screening3. Patologie sluchového analyzátoru - klasifikace, etiologie a symptomy sluchových vad4. Individuální sluchová protetika a kompenzační pomůcky pro sluchově postižené5. Komunikační styly - vizuálně-motorické komunikační systémy, odezírání, globální čtení, orální řeč a její charakteristika, prstová abeceda- jednoruční i dvojruční daktyl, znakové jazyky těžce sluchově postižených, reedukace sluch.vad6. Školy a zařízení pro sluchově postižené.7. Integrační tendence a socializace sluchově postižených u nás a v zahraničí.

Literatura

KRAHULCOVÁ - ŽATKOVÁ, B. Komplexní komunikační systémy těžce sluchově postižených. Praha : Karolinum, 1994. POUL, J. Nástin vývoje vyučování neslyšících. Brno : MU, 1996. JANOTOVÁ, N., ŘEHÁKOVÁ, K. Surdopedie I ( Komunikace sluchově postižených). Praha, 1990. PULDA, M. Surdopedie se zaměřením na raný a předškolní věk. Brno : MU, 1993. HRUBÝ, J. Velký ilustrovaný průvodce neslyšících a nedoslýchavých po jejich vlastním osudu I. Praha : FRPSP, 1997. LECHTA, V. a kol. Diagnostika narušenej komunikačnej schopnosti. Martin, 2002. ISBN 80-88824-18-4.NOVÁK, A. Foniatrie a pedaudiologie. Poruchy komuýnikace způsobené sluchovými vadami. Praha, 1994. NOVÁK, A. Foniatrie a pedaudiologie, Základy fyziologie a patofyziologie řeči, diagnostika a léčba poruch řeči. Praha, 1997. JANOTOVÁ, N. Integrace sluchově postiženého dítěte v mateřské a základní škole. Praha : Septima, 1996. PULDA, M., LEJSKA, M. Jak žít se sluchovou vadou. Brno: MU, 1996. POTMĚŠIL, M. Surdopedie. Olomouc: PdF, 2005. PULDA, M. Surdopedie. Olomouc: UP, 1993. POTMĚŠIL, M. Úvodní stati k výchově a vzdělávání sluchově postižených. Praha:Fortuna, 1999.

Požadavky

1. účast a zájem studenta na seminářích 2. zápočtový test z pojmů a otázek vymezených v Obsahu předmětu Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

Mgr. Kateřina Janků, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Igor Hampl, Ph.D.