Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrativní speciální pedagogika (SPG / WNISP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / WNISP - Integrativní speciální pedagogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled látky zahrnuje tyto přednáškové celky:Základní terminologie, kategorie, metody a diagnostika ve speciální pedagogice.Etiologie a klasifikace jednotlivých typů postižení, jejich reverzibilita a ireverzibilita.Lidská práva a osoby s postižením, nejznámější deklarace OSN a mezinárodních organizací ve prospěch osob s postižením, postavení postižených v současné české a evropské legislativě.Axiologická dimenze integrace, speciálně pedagogické pojetí školní integrace. Školní integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami z hlediska jednotlivých druhů a stupňů postižení.Prevence a poradenství ve speciální pedagogice.Pojetí komprehenzivní rehabilitace. Přehled výchovných a vzdělávacích zařízení z hlediska jednotlivých typů postižení.Andragogické a geragogické přístupy ve speciální pedagogice.

Literatura

VÍTKOVÁ, M. A KOL. Integrativní speciální pedagogika. Brno:Paido., 2004. ISBN 80-7315-071-9.JANOTOVÁ, N., SVOBODOVÁ, K. Integreace sluchově postiženého dítěte v MŠ a ZŠ. Praha: Septima, 1996. HÁJKOVÁ, V., KVĚTOŇOVÁ-ŠVECOVÁ, L. Kapitoly z integrativní pedagogiky pro učitelky mateřských škol. Praha: IPPP, 2001. JESENSKÝ, J. Základy komprehensivní speciální pedagogiky. Hradec Králové: Gaudeamus, 2000. MÜLLER, O. Dítě se speciálními vzdělávacími potřebami v běžné škole. Olomouc: UP, 2001. VÍTKOVÁ, M. Integrativní školní ( speciální ) pedagogika - základy, teorie, praxe. Brno: PdF MU, 2004. ISBN 80-86633-25-5.

Požadavky

Kombinovaná zkouška formou testu z obsahu problematiky vymezené v Přehledu látky.Studenti jsou hodnoceni následovně:A - 91-100 b. B - 81-90 b. C - 71-80 b. D - 61-70 b. E - 51-60 b. F - 0-50 b.

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jaroslav Kysučan, CSc.