Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Symptomatické poruchy řeči (SPG / WNSYP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / WNSYP - Symptomatické poruchy řeči, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam komunikace v procesu socializace osob s mentálním postižením.Specifika osobnosti dítěte s mentálním postižením.Řeč ve vztahu k psychickým procesům (myšlení, motorika, sluch, zrak, sociální interakce).Biologické základy řeči, vývoj řeči ve vztahu k diferenciaci mozku.Analýza vývoje řeči podle stupňů mentální retardaceDiagnostika dítěte s mentálním postižením se zaměřením na řečové dovednosti.Potenciál rozvoje řeči u dětí s mentální retardací.Podmínky pro rozvoj řeči u dětí s mentální retardacíZákladní principy péče o rozvoj řeči u dětí s mentální retardací.

Získané způsobilosti

Zná specifika osobnosti dítěte s mentálním postižením.Analyzuje řeč ve vztahu k psychickým procesům.Orientuje se v biologických základech řeči.Upevňuje schopnost orientační logopedické diagnostiky se zaměřením na žáka s mentálním postižením.Chápe potenciál rozvoje řeči u dětí s mentálním postižením v závislosti na stupni postižení.Kriticky pracuje s vnějšími podmínkami rozvoje řeči u dětí s mentálním postižením.Je způsobilý aplikovat základní principy péče o rozvoj řeči u dětí s mentálním postižením

Literatura

Zezulková, E. Jazyková a komunikativní kompetence dětí s mentálním postižením. Ostrava, 2011. ISBN 978-80-7368-991-9.LECHTA, V. Symptomatické poruchy řeči. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-572-5.nullhttps://portal.osu.cz/VYGOTSKIJ, L., S. Psychologie myšlení a řeči. České vydání J. Průcha. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-943-7.MIKULAJOVÁ, M., DOSTÁLOVÁ, A. Trénink jazykových schopností podle D.B.Elkonina. Bratislava: Dialóg, spol.s.r.o., 2004. ISBN 80-968502-2-9.VÍTKOVÁ, M. A KOL. Integrativní speciální pedagogika. Brno:Paido., 2004. ISBN 80-7315-071-9.VALENTA, M., MÜLLER, O. Psychopedie - teoretické základy a metodika. Praha, Parta, 2003. ISBN 80-7320-039-2.LECHTA, V., MATUŠKA, O. Rozvíjanie reči mentálne retardovaných detí raného a predškolského veku. Bratislava:Infocentrum, 1995.

Požadavky

Zápočtový test. Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. Mgr. Eva Zezulková, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Eva Zezulková, Ph.D.doc. Mgr. Eva Zezulková, Ph.D.