Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znakový jazyk 1 (SPG / WNZJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / WNZJ1 - Znakový jazyk 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia ZJ2. Prstové abecedy a jejich využití, pozdravy3. Základní popis člověka4. Osobní zájmena (představování), jména5. Základní vlastnosti člověka6. Rodina7. Základní číslovky 1 - 10, stovky, tisíce8. Dny v týdnu, měsíce 1-12, roky9. Základní slovesa: umět, znát, rozumět, moci, dělat, muset10. Základní věci kolem nás11. Exkurze v zařízení SP12. Základní oblečení, barvy13. Kultura N.- neslyšící hosté v hodině14. Systematizace výuky

Získané způsobilosti

V průběhu studia předmětu se student seznámí s českým znakovým jazykem x znakovanou češtinou. Seznámí se dvěmi jazykovými systémy a porozumí jejich rozdílům. Seznámí se se znakovanou češtinou a osvojí si základní slovní zásobu. Důraz je kladen na pochopení specifických rysů českého znakového jazyka souvisejících s jeho simultánností a existencí v prostoru. Zorientuje se ve světě neslyšících a jejich kultuře.

Literatura

KOSINOVÁ, B. Neslyšící jako jazyková a kulturní menšina - kultura neslyšících. Praha : Česká komora tlumočníků znakového jazyka, 2008. ISBN 978-80-87153-20-8.RŮŽIČKOVÁ, M. Učíme se českou znakovou řeč. Praha : Septima, 1997. HRUBÝ, J. Velký ilustrovaný průvodce neslyšících a nedoslýchavých po jejich vlastním osudu. Federace rodičů a přátel sluchově postižených, 1997. Trojrozměr, Trojdimenze o. s. DVD Moravské znaky. SERVUSOVÁ, J. Kontrastivní lingvistika - český znakový jazky x český znakový jazyk. Praha : Česká komora tlumočníků znakového jazyka, 2008. ISBN 978-80-87153-07-9.www.neslysici.cz. www.ruce.cz. www.ticho.cz.

Požadavky

aktivní účast max. 2 absence, rozhovor v ZJ, testStudenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

Bc. Pavlína Zárubová

Vyučující

Bc. Pavlína ZárubováBc. Pavlína Zárubová