Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy speciální pedagogiky (SPG / YPEP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / YPEP1 - Vybrané problémy speciální pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:1. vymezení oboru speciální pedagogika- základní pojmy a terminologie - paradigma postižení, normalita, abnormalita, defekt a defektivita, primární a sekundární důsledky postižení, handicap.- pojetí speciální pedagogiky v užším i širším smyslu- zařazení předmětu mezi vědní disciplíny, příbuzné a spolupracující obory- klasifikace speciální pedagogiky2. dějiny péče o postižené a pojetí speciální pedagogiky z vývojového hlediska- historický nástin péče do 1.pol.19.stol.- speciálně pedagogická péče od 2.pol.19.stol.- novodobá moderní péče3. etiologické faktory defektů- klasifikace poruch a vad podle časového horizontu- vývojové anomálie - klasifikace příčin vzniku postižení4. speciálně pedagogické metody a zásady - základní charakteristika speciálně pedagogických metod nápravných - kompenzace, reedukace, rehabilitace - a diagnostických- pedagogické a speciálně pedagogické zásady práce- komprehensivní rehabilitace5. socializace a cíle speciální pedagogiky- vymezení a klasifikace socializace podle novodobých autorů a zákonů- cíl a směr moderní speciální pedagogiky, socializační a integrační tendence- inkluzivní a integrační model vzdělávání u nás i v zahraničí

Získané způsobilosti

Orientuje se v terminologii speciální pedagogiky.Získává poznatky z vybraných oblastí speciální pedagogiky.Dokáže vysvětlit vztah mezi pedagogickými disciplínami.Chápe vztah společnosti k osobám se zdravotním postižením z historického hlediska.Má poznatky o významu ucelené rehabilitace.Získává schopnost popisovat speciální potřeby osob se zdravotním postižením.Chápe integrační tendence v současné společnosti.

Literatura

FRANIOK, P. Kapitoly z teorie speciální pedagogiky. Ostrava : PdF OU, 2003. EDELSBERGER, L., a kol. Defektologický slovník. Praha : H+H, 2000. VÍTKOVÁ, M. Integrativní speciální pedagogika. Brno : Paido, 2004. PIPEKOVÁ, J. a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 2005. MONATOVÁ, L. Pojetí speciální pedagogiky z vývojového hlediska. Brno : Paido, 1998. JESENSKÝ, J. Prostor pro integraci. Praha : Comenia Consult, 1993. RENOTIÉROVÁ, M. a kol. Speciální pedagogika. Olomouc : UP, 2006. JESENSKÝ, J. Základy komprehensivní speciální pedagogiky. Hradec Králové : Gaudeamus, 2000. VÍTKOVÁ, M. A KOL. Integrativní speciální pedagogika. Brno, Paido., 1998. VALENTA, M. a kol. Přehled speciální pedagogiky a školská integrace. Olomouc : UP, 2003. VAŠEK, Š., BAJO, I. Špeciálna pedagogika-terminologický a výkladový slovník. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1994. ISBN 80-08-01217-X.

Požadavky

Písemná zkouška dle okruhů zadaných vyučujícím.Seminární práce dle zadání a její odevzdání ve stanoveném termínu.Studenti jsou hodnoceni následovně:A - 91-100 b. B - 81-90 b. C - 71-80 b. D - 61-70 b. E - 51-60 b. F - 0-50 b.

Garant

doc. Mgr. Eva Zezulková, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Eva Zezulková, Ph.D.