Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reedukace a hudba (SPG / YU1TR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / YU1TR - Reedukace a hudba, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled látky:1. Muzikoterapie - charakteristika, vztah k příbuzným disciplínám.2. Vývoj názorů na muzikoterapii.3. Muzikoterapie jako speciální psychoterapie.4. Místo a využití speciálních psychoterapií ve speciální pedagogice.5. Hudba a řeč.6. Využití hudby jako speciálního terapeutického prostředku.7. Druhy muzikoterapie.8. Funkce muzikoterapie.9. Cvičení k aktivní muzikoterapii, výstupy studentů.10. Cv.k aktivní muzikoterapii, výstupy studentů.11. Cvičení k receptivní muzikoterapii, výstupy studentů.12. Cvičení k receptivní muzikoterapii, výstupy studentů.13. Hodnocení, zápočtový seminář.

Získané způsobilosti

Orientuje se v problematice kvality života handicapovaných.Orientuje se v problematice muzikoterapie.Chápe význam muzikoterepie při práci s handicapovanými.Zná teoretická východiska muzikoterapie, přístupu, možností apod.Umí si připravit praktické cvičení (lekci) muzikoterapie.

Literatura

LINKA, A. Kapitoly z muzikoterapie. Rosice : Gloria, 1997. MÁTEJOVÁ, Z., MAŠURA, S. Muzikoterapia v špeciálnej a liečebnej pedagogike. Bratislava : SPN, 1992. ZELEIOVÁ, J. Muzikoterapie. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-237-9.VYMĚTAL, J. Obecná psychoterapie. Praha : Grada, 2004. PIPEKOVÁ, J., VÍTKOVÁ, M. Terapie ve speciálně pedagogické péči. Brno : Paido, 2001.

Požadavky

Aktivní zapojení do práce v seminářích.Písemná příprava muzikoterapeutické lekce se zdravotně postiženými klienty.Seminární práce (student si vybere 1 téma):1. Studie na základě komparace relevantní odborné literatury.2. Podrobná příprava na muzikoterapeutickou lekci.Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. Úspěšné absolvování předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) daného předmětu.3. Bezprostředně po návratu předložení sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.Studenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.