Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy speciální pedagogiky (SPG / ZSPPG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPG / ZSPPG - Základy speciální pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

SPG/ZSPPG Základy speciální pedagogiky (3. ročník Učitelství pro střední školy)Přednáška:1. Význam speciální pedagogiky pro studenty Učitelství pro střední školy. Studijní literatura. Definice, spolupracující obory, vnitřní členění, základní terminologie oboru. Požadavky k zápočtu.2. Ucelená rehabilitace. Integrační tendence ve vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.3. Nárys oboru psychopedie. Výchova a vzdělávání mentálně postižených.4. Nárys problematiky etopedie. Etiologie a symptomatologie poruch chování. Prevence a intervence v resortu školství.5. Nárys problematiky specifických poruch učení a chování. Vzdělávání žáků se specifickou poruchou učení na středních školách. Termíny zápočtu.6. Nárys problematiky logopedie. Ontogeneze lidské řeči, opožděný vývoj řeči, vady výslovnosti, poruchy plynulosti řeči, centrální poruchy řeči. Logopedická prevence a péče.7. Výchova a vzdělávání žáků s kombinovaným postižením.

Získané způsobilosti

Orientuje se v terminologii speciální pedagogiky.Získává základní poznatky z jednotlivých speciálně pedagogických disciplín.Získává základní poznatky o úloze integrovaného pedagogicko-psychologického systému.Osvojuje si poznatky z legislativního a kurikulárního rámce edukace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.Má poznatky o ucelené rehabilitaci a jejím významu pro speciálně pedagogickou praxi.Má poznatky o speciálně pedagogikcýh terapiích a jejich významu pro praxi.Orientuje se v systému komunikace AAK.

Literatura

PIPEKOVÁ, J. a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky. 1. vyd. Brno: Paido, 1998. ISBN 80-85931-65-6.FRANIOK, P. Speciální pedagogika - vybrané problémy. Ostrava : PdF OU, 2006. Renotiérová, M. a kol. Speciální pedagogika. Olomouc: UP, 2004. FRANIOK, P. Kapitoly z teorie speciální pedagogiky. Ostrava : PdF OU, 2003. ISBN 8070422807.

Požadavky

1.Účast na přednáškách je nepovinná, ale doporučuje se. 2.Vypracování zápočtové práce na jedno ze dvou témat:- Možnosti integrovaného vzdělávání žáka/žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v podmínkách běžné střední školy. Může jít o postižení tělesné, smyslové, žáka se specifickou poruchou učení či postižení duševní. Esej v rozsahu minimálně 5 normostran.- Případová studie (kazuistika) integrovaného žáka s postižením, kterého student/studentka zná ze svého okolí, event. se může s případem žáka seznámit v některé střední škole. Eventuálně je možné zpracovat po domluvě kazuistiku z prostředí 2. stupně ZŠ. Rozsah: 4 stranyStudenti jsou hodnoceni následovně:51 - 100 b započteno0 - 50 b nezapočteno

Garant

doc. PaedDr. Petr Franiok, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Igor Hampl, Ph.D.