Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie 1 (obecná a vývojová) (UCV / 1PS1O)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCV / 1PS1O - Psychologie 1 (obecná a vývojová), Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Předmět,pojem a historický vývoj psychologie.2.Základní poznávací procesy-vnímání,pozornost,představy,myšlení a řeč.3.Paměť a učení.4.Duševní výkonnost člověka.Vlohy,schopnosti,dovednosti,inteligence.5.Psychodiagnostika.Možnosti využití metod a poznatků v praxi.6.Citové a volní procesy,emoce.7.Pojetí osobnosti,charakter,temperament.8.Poznatky z teorií osobnosti(Maslow,Freud,Jung,Adler,Erikson).9.Motivace lidského chování,základní zdroje lidské motivace a využití teorieosobnosti podle Maslowa.10.Prenatální a perinatální vývojové období.11.Postnatální vývoj novorozence a kojence.12.Období předškolního věku,nástup do školy.13.Raný a střední školní věk.14.Období dospívání - pubescence a adolescence.

Literatura

ČAČKA, O. Nástin psychologie I Doplňující pedagogické studium. Brno : Paido, 2001. DRÁPELA, V. J. Přehled teorií osobnosti. Praha : Portál, 1997. ATKINSONOVÁ, R. L. a kol. Psychologie. Praha : Victoria Publishing, 2003. PIAGET, J. Psychologie inteligence. Praha : Portál, 1999. ISBN 80-7178-309-9.ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2007. PLHÁKOVÁ, A. Učebnice obecné psychologie. Praha : Academia, 2004. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha : Grada, 2006. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-308-0.PAULÍK, K. Základy psychologie. Ostrava : OU, 2006.

Požadavky

Předmět je ukončen ústní zkouškou ověřujíc znalosti vymezené v okruzích a seminární prací, tj. písemným zpracováním jednoho ze dvou témat,která budou studentům blíže specifikována a budou mít návaznost na obsah studia v tomto semestru.

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Hedvika BalandováPhDr. Jiřina Franková