Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika (UCV / 3SPEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCV / 3SPEO - Speciální pedagogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Speciální pedagogika v systému vědních oborů; charakteristika oboru, předmět, cíle a cílové skupiny oboru, spolupracující obory.2. Historiografické přístupy společnosti k lidem s postižením3. Vývoj koncepce oboru speciální pedagogika. Odborná terminologie oboru.4. Přehled jednotlivých druhů postižení. Primární a sekundární důsledky postižení.5. Socializace, seberealizace, prevence, diagnostika, intervence, poradenství. Integrace a inkluze ve vzdělávání.6. Základy psychopedie a etopedie.7. Základy oftalmopedie a surdopedie.8. Základy somatopedie a logopedie.9. Základy speciální pedagogiky osob se souběžným postižením více vadami.10. Základy speciální pedagogiky osob s parciálními nedostatky.11. Základy speciální pedagogiky osob nadaných a talentovaných.12. Legislativní rámec edukace osob s SVP.

Literatura

HAMPL, I. - KALEJA, M. Asistence žákům a studentům se speciálními potřebami. Ostrava : OU, 2011. VÍTKOVÁ, M. Integrativní speciální pedagogika. Brno : Paido, 2004. JANKŮ, K. Kapitoly z integrativní speciální pedagogiky. Ostrava : OU, 2011. FRANIOK, P. Kapitoly z teorie speciální pedagogiky. Ostrava : PdF OU, 2003. ISBN 8070422807.PIPEKOVÁ, J. a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno : Paido, 2005. MONATOVÁ, L. Pojetí speciální pedagogiky z vývojového hlediska. Brno : Paido, 1998. ISBN 80-85931-60-5.VALENTA, M. a kol. Přehled speciální pedagogiky a školská integrace. Olomouc : UP, 2003. RENOTIÉROVÁ, M. a kol. Speciální pedagogika. Olomouc : UP, 2006.

Požadavky

Studium odborné literatury a legislativních dokumentů, zápočet udělen za splnění písemného ověření znalostí. Student vykoná zápočet (písemné ověření) z okruhů vycházejících z obsahu disciplíny.

Garant

doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D.