Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie 1 (obecná a vývojová) (UCV / FPS11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCV / FPS11 - Psychologie 1 (obecná a vývojová), Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologie, historický vývoj, psychologické směry.2. Systemizace psychologie v rámci jednotlivých disciplín.3. Psychodiagnostika, možnosti využití psychologických metod v praxi.4. Základní poznávací procesy - vnímání, představivost, obrazotvornost, paměť, myšlení a řeč.5. Pozornost, emoce a city, volní jednání.6. Pojem osobnost, duševní výkonnost člověka - schopnosti, vědomosti, dovednosti, inteligence.7. Charakter, temperament.8. Zaměřenost osobnosti, základní zdroje lidské motivace.9. Prenatální vývojové období, postnatální vývoj novorozence a kojence.10. Období raného a středního věku, nástup do školy.11. Období raného a středního školního věku.12. Období dospívání.

Literatura

PLHÁKOVÁ, A.. Učebnice obecné psychologie. Praha : Academia, 2004. PAULÍK, K. Úvod do psychologie. Ostrava : PdF OU, 2006. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0956-8.NAKONEČNÝ, M. Motivace lidského chování. Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0592-7.NAKONEČNÝ, M. Psychologie osobnosti. Praha : Academia, 2009.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem po vypracování seminární práce, tj. písemným zpracováním jednoho ze čtyř témat, která jsou studentům blíže specifikována a mají návaznost na obsah studia v tomto semestru.

Garant

PhDr. Hedvika Balandová

Vyučující

PhDr. Hedvika BalandováPhDr. Hedvika Balandová