Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková a komunikačně-slohová výchova (UCV / JKSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCV / JKSV - Jazyková a komunikačně-slohová výchova, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obsah a cíle jazykové, komunikační a slohové výchovy na 1.stupni ZŠ. Současná koncepce výuky mateřštiny pro primární vzdělávání.2. Učebnice mateřštiny, jejich nabídka a nové požadavky na učebnice související s naplněním požadavku jejich komunikačního pojetí.3. Účelné propojování jednotlivých složek předmětu (vnitropředmětové vztahy), mezipředmětové vztahy. Aktuální pohled na výuku pravopisu, typy pravopisu a nejčastěji užívané algoritmy při výuce na 1. stupni ZŠ a jejich pozice ve výuce jazyka.4. Psaný a mluvený projev dětí mladšího školního věku. Produktivní a reproduktivní sloh (typy slohových cvičení). Rozvoj komunikačních dovedností ve výuce mateřštiny (čtení, psaní, vyprávění a naslouchání).5. Problematika hodnocení slohových projevů dětí mladšího školního věku. Pohled na problematiku výuky jednotlivých slohových postupů a útvarů.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se současným pojetím vyučování jazykové a komunikačně-slohové složky předmětu Český jazyk a literatura se ohledem na potřeby žáků 1. stupně ZŠ. Uvědomí si podstatu obsahu vyučování mateřštiny, především složky gramaticko-pravopisné s uplatněním komplexního a komunikačního přístupu. Získá přehled aktuálních metod a forem práce ve vyučovacím procesu a bude schopen didaktické transformace poznatků z jazykovědy do vyučovacího procesu.

Literatura

PALENČÁROVÁ, J., ŠEBESTA, K. Aktivní naslouchání při vyučování. Praha: Portál, 2006. ISBN 978-80-7367-101-8.ČECHOVÁ, M., STYBLÍK, J. Čeština její vyučování. Praha: SPN, 1998. ISBN 80-85937-47-6.nullSVOBODOVÁ, J. Didaktika českého jazyka s komunikačními prvky. Ostrava: PdF OU, 2003. ISBN 80-7042-301-3.METELKOVÁ SVOBODOVÁ, R. Formování čtenářské gramotnosti v prostředí školy se zaměřením na žáky mladšího školního věku. Ostrava:OU, 2013. ISBN 978-80-7664-451-1.LIPTÁKOVÁ, Ľ. a kol. Integrovaná didaktika slovenského jazyka a literatúry pre primárne vzdelávanie. Prešov, 2011. ISBN 978-80-555-0462-9.

Požadavky

Disciplína je ukončena zkouškou, která má kombinovanou formu. Počáteční nosná část má podobu písemného testu, jehož náplň tvoří teoretické otázky a praktické úkoly vyplývající z témat, jež jsou součástí disciplíny. S podobou testu jsou studenti seznámeni v rámci výuky a zároveň je jim skupinovým mailem rozeslán soubor konkretizující náplň testu. Jednotlivé odpovědi jsou hodnoceny zvlášť. Za písemný test lze získat maximálně 150 bodů (za každý nedostatek je odečteno 5 až 10 bodů, což je závislé na závažnosti chyby). Minimální počet bodů pro splnění písemné části zkoušky je 90. Ústní zkouška je připojena v případě hraničního výsledku testu. V případě, že student nezíská požadovaný počet bodů v písemné části zkoušky, má možnost jedné opravy této části.Písemný test - rozdělení bodů a hodnocení150 - 135 bodů A 1134 - 125 bodů B 1,5124 - 115 bodů C 2114 - 100 bodů D 2,599 - 90 bodů E 389 a méně bodů F 4Zkouška má kombinovanou formu, tj. skládá z části písemné a ústní. Písemná část ověřuje znalost teoretických východisek souvisejících se základními didaktické principy výuky mateřštiny a znalost algoritmických postupů vyučovaných na 1. stupni ZŠ. Po prokázání uvedených znalostí může student přistoupit k ústní části zkoušky.Studijní okruhy k ústní části zkoušky:1. Didaktika mateřského jazyka, její specifika, vztah k jiným vědním disciplínám, cíle výuky mateřštiny.2. Mateřský jazyk v učebním plánu, Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; složky předmětu (vnitropředmětové a mezipředmětové vztahy ve výuce českého jazyka).3. Hlavní principy současné koncepce vyučování mateřského jazyka.4. Vyučovací metody v českém jazyce. Úloha algoritmu, poučky a pravidla.5. Typy jazykových cvičení. Všestranné jazykové rozbory. Prověřování a hodnocení znalostí.6. Výuka mateřštiny u žáků se specifickými poruchami učení.7. Učebnice českého jazyka; nové požadavky na tvorbu učebnic ČJ.8. Porozumění textu jako aktuální téma.9. Hra a hravé prvky ve výuce mateřského jazyka.

Vyučující

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.